«Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι»
«Η στάση της Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή χαιρετίζει την Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την θέσπιση ενός επαρκούς κατώτερου μισθού στην ΕΕ» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την κοινή ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ένα «κράτος- μέλος, που με όσα ισχύουν στον καθορισμό του κατώτερου μισθού, δεν έχουν μεγάλη απόσταση από αυτά που προτείνονται στην Πρόταση της Οδηγίας». Τόνισε πως είμαστε από τα κράτη- μέλη που υποστηρίζουμε την Πρόταση της Οδηγίας, όμως υπάρχουν 9 χώρες (Δανία, Αυστρία, Σουηδία, όπως και κάποιες χώρες από την Ανατολική Ευρώπη) που διαφωνούν επί της Αρχής και ασκούν πιέσεις για να μην θεσπιστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού. «Αμφισβητούν έντονα την αρμοδιότητα αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και ζητούν αντί για Οδηγία, που θα έχει για τα κράτη- μέλη δεσμευτικό νομικό χαρακτήρα να υπάρξει απλά η έκδοση μιας Σύστασης» ανέφερε επισημαίνοντας πως ωστόσο η νομική υπηρεσία της ΕΕ «έδωσε το "πράσινο" φως για την έκδοση Οδηγίας» και η Πορτογαλική Προεδρία έχει επιταχύνει την διαδικασία.
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «αυτό που μας απασχολεί και θέλουμε -μαζί με την Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία- να πετύχουμε είναι η εξαίρεση της ναυτικής εργασίας από αυτό το πλαίσιο της Πρότασης», σημειώνοντας πως μέχρι τώρα οι ναυτικοί εξαιρούνται λόγω της ιδιομορφίας της εργασίας τους και της παγκοσμιοποίησης της ναυτιλίας. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση για αυτό το θέμα, όπως επίσης βλέπουμε και κάποιες τεχνικές παραμέτρους και κριτήρια που τίθενται» προσέθεσε.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξήγησε ότι ο στόχος της Πρότασης της Οδηγίας είναι «να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κριτηρίων, μέσα από το οποίο το κάθε κράτος- μέλος θα διαμορφώνει το επίπεδο του κατώτερου μισθού του, ο οποίος θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης». Δηλαδή «δεν θα προταθεί ένας ευρωπαϊκός ονομαστικός κατώτερος μισθός για όλα τα κράτη- μέλη» αλλά αυτός θα διαμορφώνεται για κάθε χώρα μέσα από μια σειρά κριτηρίων. Το κάθε κράτος θα είναι ελεύθερο να θεσπίσει την βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κατ' ελάχιστον υπόψη του τα εξής: Την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών σε κάθε χώρα. Το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών και την κατανομή τους. Τον αριθμό αύξησης των ακαθάριστων μισθών συνολικά σε κάθε οικονομία. Τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας Παράλληλα, πέρα από την θέσπιση των εθνικών κριτηρίων, η Πρόταση προβλέπει: Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών. Τακτική επικαιροποίηση του ύψους των κατώτατων μισθών. Ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό των νόμιμων κατώτερων μισθών. Κυρώσεις για τους εργοδότες σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης τους, σε συνδυασμό με δικαίωμα επανόρθωσης και προστασίας από δυσμενή μεταχείριση για τους εργαζομένους. Ετήσια υποβολή εκθέσεων από τα κράτη- μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στοιχεία από την παρακολούθηση της κάλυψης του κατώτερου μισθού και της επάρκειάς του.
Σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα η υιοθέτηση αυτής της Πρότασης Οδηγίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είπε πως αυτή έχει πολλά κοινά σημεία με το σύστημα ορισμού του κατώτερου μισθού που ισχύει σήμερα στη χώρα μας. «Και αυτό είναι λογικό καθώς ο τρόπος καθορισμού είχε συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 και έχουμε υιοθετήσει στα κριτήρια στοιχεία όπως: η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης, η παραγωγικότητα, το ύψος των τιμών, η ανταγωνιστικότητα, οι δείκτες απασχόλησης και ανεργία, τα εισοδήματα κ.λπ., και συνεπώς θα λέγαμε ότι σε σχέση με το δικό μας σύστημα, λίγα πράγματα επηρεάζονται ως προς την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού», σημείωσε. Αναφορικά με την κοινοποίηση των στοιχείων στην ΕΕ, ο υπουργός είπε ότι επειδή η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που έχουν ένα σύστημα όπως είναι η ΕΡΓΑΝΗ και η οποία προσφέρει μια "αξονική τομογραφία" του συστήματός μας αυτή η συλλογή είναι εύκολη.
Απαντώντας σε σχόλια και παρατηρήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως ξεκινάει άμεσα ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, με στόχο το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί και το φθινόπωρο η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ανασχηματισμό του κατώτερου μισθού. Θέλουμε, είπε ο κ. Κ. Χατζηδάκης, κάθε καλοκαίρι να ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για την κάθε επόμενη χρονιά.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει στην Βουλή για Κύρωση και την 131 Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως η προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης θα αποδίδεται, ενώ έψεξε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ιδεοληψία» που αντέδρασε στην απόφαση να υπάρξει πιστοποίηση ιδιωτών νομικών και λογιστών με στόχο την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεση της για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων», είπε ο κ. Χατζηδάκης, και κάλεσε τα κόμματα όταν έρθει αυτή η διάταξη στη Βουλή να τοποθετηθούν θετικά.