«Ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου, απέναντι στον ιό»
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προχώρησε στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και άπλωσε δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Διέθεσε 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με επιπλέον 11,6 δισ. ευρώ 2021. Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας, στηρίζει την απασχόληση, δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για την ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες δεν είχαμε λουκέτα. Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2% κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε η κ. Πελώνη.
Δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου, ξεκαθάρισε η Αριστοτελία Πελώνη.
«Όπως όλοι γνωρίζουμε είμαστε στη δύσκολη τελευταία φάση, θα έχουμε πίεση τουλάχιστον τις επόμενες δέκα ημέρες, δεν θα γίνουν παρελάσεις, μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με κανόνες, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, θα είναι ένα ποιοτικό θέαμα».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών».
Επίσης ανέφερε ότι «γενικότερα, η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό.
Εξαιτίας της δυσμενούς αυτής εξέλιξης το Εθνικό Σύστημα Υγείας -ιδίως στην Αττική- δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση που προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.
Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν το 2019, έφτασαν στις 1.404, ενώ στην Αττική Μ.Ε.Θ. Covid από τις 229 πριν από ένα μήνα, έφτασαν τις 362. Από χθες μπήκε στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid, ενώ το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά. Από σήμερα το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώνονται στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως covid θεραπευτήρια. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες».
Η κ. Πελώνη επανέλαβε την έκκληση που απευθύνει το υπουργείο Υγείας «στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες».