Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για «δεξιούς δημάρχους» και «για παλαιό και νέο ΠΑΣΟΚ»
Οι απευθείας αναθέσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αποτελεσματικότητα του νόμου που θεσπίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προοπτικές του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο παρεμβάσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που εξελίσσεται στην ολομέλεια.
«Οι δεξιοί δήμαρχοι»
Αφορμή για την κοινοβουλευτική «αντιμαχία» έδωσαν οι χαρακτηρισμοί του κ. Σπίρτζη ότι το νέο πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα και παλαιοκομματική λογική που «ανοίγει παράθυρο», ώστε να μοιράσουν οι δεξιοί δήμαρχοι, με απευθείας αναθέσεις, περί το μισό δισ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που διασφαλίζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας ούτε τον κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Μας λέτε ότι οι δεξιοί δήμαρχοι θα μοιράσουν μισό δισεκατομμύριο. Τη δέχομαι την αναφορά σας, υπό την εξής έννοια. Πράγματι, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές το 90% των δημάρχων εξελέγη από τη ΝΔ. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό σας προκαλεί κάποιου είδους θλίψη. Σας πειράζει που είναι δεξιοί οι δήμαρχοι. Τι κάνουμε τώρα; Ο λαός εξέλεξε δεξιούς δημάρχους. Δεν ξέραμε να πάμε κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους δεξιούς δημάρχους. Το έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε τίποτα μαζί τους, ιδιαίτερα με τους δημάρχους που δεν είναι κομματικοί εντεταλμένοι. Εσείς θα έχετε πρόβλημα που δεξιοί δήμαρχοι θα μοιράσουν με αδιαφάνεια μισό δισ. ευρώ. Εσάς θα κατηγορούν για την αδιαφάνεια γιατί καταργήσατε το ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων για να δίνουν οι δήμαρχοι σας όπου θέλουν χρήμα, και να τρέχουν μετά στα δικαστήρια και τις φυλακές», απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης και τόνισε ότι τις συνέπειες των δεξιών δημάρχων και του δεξιού περιφερειάρχη τις έζησε ο λαός στην πρόσφατη χιονόπτωση.
Οι τροποποιήσεις
Η αντιπαράθεση αφορούσε και τη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή τις 72 αποφάσεις οι οποίες θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν δηλώνει ότι ο νόμος του 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις χρειάστηκε να αλλάξει 385 φορές, γιατί εκείνο που έγινε είναι να κατατεθούν προσθήκες και βελτιώσεις σε ένα πλαίσιο που ήταν τομή για τα δημόσια έργα και προέβλεπε ένα μόνο Προεδρικό Διάταγμα, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που εισηγείται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που προβλέπει 72 υπουργικές αποφάσεις. Ανέφερε δε, ότι ο τεχνικός κόσμος της χώρας έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
«Κύριε Σπίρτζη, στην ακρόαση φορέων διαπιστώσατε κάποια ομόθυμη καταδίκη του τεχνικού κόσμου της χώρας; Μόνο εσείς τη διαπιστώσατε. Κανείς άλλος. Ο ν. 4412/2016 άλλαξε 389 φορές. Ποιος νόμος έγινε μεγαλύτερο κουρελόχαρτο από ένα νόμο που μέσα σε 3,5 χρόνια άλλαξε 385 φορές; Έχετε φέρει το μεγαλύτερο κουρελόχαρτο, στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου και λέτε σε εμάς ότι εμείς φέρνουμε κουρελόχαρτο;», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Η ιδιωτική επίβλεψη
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τις διατάξεις για την εισαγωγή ιδιωτών στην επίβλεψη των έργων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί, επί της ουσίας, τις δημόσιες υπηρεσίες και δίνει το έργο τους σε ιδιώτες που θα επιλέγονται από τον εργολάβο.
Η τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη προκάλεσε και την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νικόλα Παπαθανάση. «Ο κ. Σπίρτζης ήταν πρόεδρος στο ΤΕΕ και ήταν ένας από τους ανθρώπους που στήριξε τους μηχανικούς. Τώρα όμως κύριε Σπίρτζη πρέπει να πείτε αν τους εμπιστεύεστε στην επίβλεψη των έργων ή όχι», είπε ο Νικόλας Παπαθανάσης και επέμεινε ότι «η διευθύνουσα αρχή δεν χάνει το δικαίωμα της να ελέγχει».
«Είναι προφανές ότι εμπιστευόμαστε τους διπλωματούχους μηχανικούς. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι εγώ δεν ήμουν ποτέ ουρά, ενώ τότε ήμουν στο ΠΑΣΟΚ, του κόμματος στο οποίο ανήκα ως πρόεδρος του ΤΕΕ. Δεν ξέρετε μήπως τι γινόταν στα πολεοδομικά γραφεία πριν την ηλεκτρονική κλήρωση για τις επιτροπές ελέγχου και τους επιβλέποντες μηχανικούς;», απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Το ό,τι εμπιστεύεσαι τους μηχανικούς δεν σημαίνει και ότι απαξιώνεις τις διαδικασίες που οφείλεις να έχεις για να κατοχυρώνεις και τους διπλωματούχους μηχανικούς στην αγορά».
Το παλαιό και νέο ΠΑΣΟΚ
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Μιχάλης Κατρίνης. «Επειδή ο κ. Σπίρτζης, με επιτιμητικό ύφος μίλησε για το Κίνημα Αλλαγής και τη θέση του για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, θα ήθελα να του θυμίσω, πως όταν έγινε αυτό, ήταν και εκείνος μέλος του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια φρόντισε να αυτοδιαγραφεί και να γίνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για να πληρώνουμε σήμερα τα έργα του με τον κ. Καλογρίτσα», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
«Άλλοι ξεχνάνε την ιστορία κύριε Κατρίνη και συνεχίζουν να ρίχνουν λάσπη. Επειδή εμείς το ΠΑΣΟΚ το αγαπήσαμε, κάποιοι από εσάς που μείνατε στο ΚΙΝΑΛ δεν το αγαπήσατε. Να είστε καλά», σχολίασε ο κ. Σπίρτζης.