Στην αγορά του Ίλιον βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Την ευκαιρία να συζητήσει με καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, περιοδεύοντας το πρωί στο Ίλιον.
Στην αγωνία που εξέφρασαν έμποροι, επαγγελματίες και εργαζόμενοι για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, καθώς θα πρέπει «όχι μόνο να καλύψουν την τεράστια πτώση του τζίρου αλλά και να επιστρέψουν τις όποιες ενισχύσεις που πήραν το προηγούμενο διάστημα», όπως -σύμφωνα με κομματικές πηγές- είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχει θέσει από την αρχή το θέμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, «ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, γιατί σε αυτή την δύσκολη στιγμή πρέπει να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο».
«Εδώ που φθάσαμε δύο λύσεις υπάρχουν. Η μία η προφανής, είναι η επιστρεπτέα να μην είναι επιστρεπτέα. Να μην την ζητήσουν πίσω. Σε όλα τα κράτη της ΕΕ η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επιδοτήθηκε, διότι έκλεισε εξ ανάγκης δεν έκλεισε από δικό της σφάλμα. Και το άλλο θέμα που κατά την άποψή μου αφορά όλες τις επιχειρήσεις συνολικά, είναι να γίνει μια γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, τουλάχιστον αυτού που δημιουργήθηκε στην πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι έμποροι και οι επαγγελματίες στις συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψαν με έντονο τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέσα στην πανδημία αφού το lock down είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπαν, να ρίξει τον τζίρο τους μέχρι και 60%, καθώς και ότι το click away δεν κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα αφού λειτούργησε μόνο για εξειδικευμένες επιχειρήσεις και γενικά για τους μεγάλους στον χώρο του λιανεμπορίου. «Οικονομικά κρατιόμαστε γιατί στηρίζει ο ένας τον άλλο. Μεταξύ μας...με επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 και πληρώνω 2 υπαλλήλους. Το εμπόρευμα αυτό που έχω ποιος θα το πληρώσει;», είπε ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος με ρούχα, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε να είναι μη επιστρεπτέα η ενίσχυση, μετέφεραν οι ίδιες πηγές. «Προ κρίσης έδινα 100.000 σε φόρους και εισφορές ασφαλιστικές, τώρα το κράτος δεν μπορεί; Να μας χαρίσει κι εμάς κάτι», πρόσθεσε. «Επιστρεπτέα πήραμε αλλά τι κάνει; Πήρα 4.000 και έχω τρέχοντα έξοδα 15.000. Έξοδα που τα έκανα τότε που ήμασταν ανοικτοί. Δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τα χρέη στο δημόσιο», ανέφερε άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει κάτι για όλους τους επαγγελματίες.