Ζαριφόπουλος: Πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών

Ζαριφόπουλος: Πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών

«Θα ανακοινώνονται οι ομάδες που παίρνουν σειρά»

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η πλατφόρμα με την οποία στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο μηχανισμός προγραμματισμού εμβολιασμών για τον γενικό πληθυσμό που θα εξαρτηθεί και από τις ποσότητες εμβολίων.

«Θα λειτουργεί όπως η πλατφόρμα των αεροπορικών εταιρειών που προκαθορίζουν τη θέση αλλά δίνουν και δυνατότητα μετακίνησης», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, συνοψίζοντας:

«Με απλό μήνυμα ο κωδικός κατοχυρώνεται, ενώ για αλλαγή του ραντεβού απαιτείται σύνδεση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα για αναζήτηση διαθέσιμων. Βοήθεια στην ηλεκτρονική σύνδεση μπορεί να προσφέρει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, αλλά και τα ΚΕΠ».

«Καθώς θα έχουμε περισσότερα εμβόλια θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός με προτεραιότητα τις ηλικίες άνω των 85 και τις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει σειρά σε συγκεκριμένες ομάδες, με βάση τα 6 ψηφία του ΑΜΚΑ από τα οποία κατηγοριοποιούνται οι ηλικίες, για παράδειγμα οι άνω των 85 , ή νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.