«Η βούληση όλων είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το δημόσιο σύστημα υγείας»
Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός, είπε, σε νέα παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στο χρέος και τα ελλείμματα, που «πράγματι θα αυξηθούν».
«Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και τον πίνακα του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς καταθέσαμε χθες τον επικαιροποιημένο πίνακα, προφανώς δεν είναι η κατάσταση που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε είμαστε και πρώτοι στις δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν από όλες τις χώρες, ενώ κι εμείς κάναμε δαπάνες από το αποθεματικό. Αυτά θα προστεθούν, και θα ανέβει το ποσό (των ελληνικών δαπανών) είπε ο υπουργός.
Ζήτησε πάντως να αξιολογηθούν τα σχετικά δεδομένα και με άλλους δείκτες όπως αυτός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που δείχνει την έκταση της υγειονομικής κρίσης σε κάθε χώρα.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, από τις 16 χώρες, που σύμφωνα με το γράφημα του ΟΟΣΑ έχουν πραγματοποιήσει υψηλότερες δαπάνες για την Υγεία από την Ελλάδα, οι 13 είχαν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι 10 από αυτές τις 13, είχαν υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα. Οι μοναδικές 3 με υψηλότερες δαπάνες, παρότι έχουν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είναι οι Γερμανία, Φιλανδία και Νορβηγία.
Οι 5 χώρες που εμφανίζουν μικρότερες δαπάνες, παρότι είχαν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο, είναι οι Πορτογαλία, Αυστρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Λετονία. «Άρα ναι, να κοιτάμε τα στοιχεία με προσοχή και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα... Η βούληση όλων είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το δημόσιο σύστημα υγείας» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.