Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» στις Βρυξέλλες- Ενδεχόμενο αναβολής των αποφάσεων για τις κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής: «Θρίλερ» στις Βρυξέλλες- Ενδεχόμενο αναβολής των αποφάσεων για τις κυρώσεις

Μάχη της ελληνικής αντιπροσωπείας να αποτυπωθούν ρητά οι τουρκικές υποχρεώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων

Λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε το κρίσιμο δείπνο των ηγετών της ΕΕ όπου συζητείται το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Αρνητικές σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.

Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για το κείμενο συμπερασμάτων αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τι ίδιες πηγές , ενόψει του δείπνου Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.

Πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι καθώς δεν υπάρχει ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Φεβρουάριο (ή στην επόμενη Σύνοδο τον Μάρτιο) προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά την όποια συζήτηση.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μάχη της ελληνικής αντιπροσωπείας

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να γίνουν αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων που θα συνταχθεί, ζητώντας να αποτυπωθεί η υποχρέωση της Άγκυρας να δείξει συνέχεια και συνέπεια ως προς την άμβλυνση της προκλητικότητας και της παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξίσωση χαρακτηρίζεται δύσκολη δεδομένου ότι χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο ενδεχόμενο σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας με την οποία διατηρούν στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico, o Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους υπόλοιπους ηγέτες πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο τη στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ΕΕ να εξακολουθεί να βαλτώνει σε «εάν και αλλά»».