Το προσχέδιο του κειμένου που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι- Δεν ανησυχεί ο Ερντογάν...
Μία ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ φέρεται έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων όπως αυτό συζητείται σήμερα, με βάση δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το κείμενο των συμπερασμάτων θα αναφέρει ότι «η Ε.Ε θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία τα κράτη-μέλη, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης που επικαλείται το πρακτορείο.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερες επιλογές για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν υπάρξει πρόοδος και ο Ερντογάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο με τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το Politico , επικαλούμενο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο περιήλθε σε γνώση του.
«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα, το έγγραφο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες» σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων.
Δεν ανησυχεί ο Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στην προοπτική επιβολής κυρώσεων στην χώρα του από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι πολλοί ηγέτες κρατών-μελών της Ένωσης αντιτίθενται σε αυτές.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να τερματίσει τη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά άφησαν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με αντίποινα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Η ΕΕ δημιούργησε ένα πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι για να τιμωρήσει την παράνομη εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας (TPAO) έχουν καταχωριστεί στον κατάλογο κυρώσεων, αλλά η Κύπρος πρότεινε μια λίστα με περισσότερα ονόματα στις αρχές του έτους.
Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακάλυψε το αέριο το 2011, αλλά έχει διαφωνήσει με την Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί, όπου έχει χορηγήσει άδεια σε πολυεθνικές εταιρείες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Τουρκία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε ύδατα στην υφαλοκρηπίδα της ή σε περιοχές όπου οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα.