Το ΜέΡΑ 25 αποχώρησε από τη διαδικασία
Στους λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, η οποία εξελίσσεται στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
Η δήλωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 έχει ως ακολούθως:
«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;'. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες. Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες. Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες. Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν γι΄αυτό. Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει».
Η ομιλία Βαρουφάκη για τον Πτωχευτικό
Το ΜέΡΑ 25 «αρνούμενο να γίνει συνεργός στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την οπερέτα του κ. Τσίπρα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό αποχωρεί από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την συνέργεια κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση της οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έναντι του Πτωχευτικού Κώδικα , αλλά για την συνολική του πολιτική, ασκώντας διμέτωπη, όσο και οξύτατη κριτική. Όπως είπε , αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, αλλά είναι το Α και το Ω των θεμελίων μιας κοινωνίας, ιδίως μιας καπιταλιστικής όπου τα πάντα εξαρτώνται από τι χρωστάει ποιος σε ποιον. Σκληρή ήταν η κριτική του κ. Βαρουφάκη και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα , τον οποίο επέκρινε , τόσο για την θητεία του την περίοδο 2012-2014, ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όσο και για την σημερινή του πολιτική. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ήταν σε θέση να κάνει μια σωστή εκτίμηση για την ύφεση και ότι παρουσιάζει την κατάρρευση ως επιτυχία. Τον επέκρινε επίσης για «ανθελληνικές πράξεις» μεταξύ των οποίων ότι «σιγοντάρησε» τον κ. Στουρνάρα στο κλείσιμο των τραπεζών το 2015.
Σε μια χώρα, πρόσθεσε, στην οποία η γενικευμένη χρεοκοπία έχει αγκαλιάσει το 81% των επιχειρήσεων ενώ 600 χιλιάδες. νοικοκυριά έχουν πιαστεί στην κινούμενη άμμο της πτώχευσης, δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή σε τούτο το Κοινοβούλιο από την ψήφιση του Πτωχευτικού Νόμου. Ενός νόμου, που, όπως είπε, « προσδιορίζει τι μπορεί να κάνει στον χρεοκοπημένο οφειλέτη όχι μόνο ο αρχικός πιστωτής αλλά, τί μπορεί να κάνει, επικουρούμενο από την κρατική βία, ένα αρπακτικό ταμείο που αγοράζει προς 5% το αρχικό δάνειο...».
Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την απουσία του από τη Βουλή, ενώ τον επέκρινε γιατί σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ 25, ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να συγκαλυφθεί το θέμα του Πτωχευτικού Νόμου, από τον κορονοϊό και να αποσιωπηθεί από το αχό του διαγγέλματός σας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που φέρνει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιστρατεύσατε την αποτυχία σας με τον κορονοϊό για να συγκαλύψετε το έκτρωμα του Πτωχευτικού!»
Ως προς το περιεχόμενου του Πτωχευτικού Νόμου, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για άγρια γενικευμένη επίθεση στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας. Καθώς , μεταξύ άλλων προβλέπει:
• Ακίνητη περιουσία εταιρείας, σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός βγει άγονος, σε 120 μέρες δημεύεται - υπερταμείο - Τρόικα - εξωτερικό - μαζί με τις υπεραξίες των αρπακτικών
• Από όποια αξία της εταιρείας έχει πλειστηριαστεί θα πρέπει, λέει, να πληρωθεί πρώτα η ήδη χιλιοπληρωμένη από τους πολίτες τράπεζα
• Αν η τράπεζα έχει ήδη πουλήσει τα δάνειά της σε ταμείο, τότε το ταμείο μπαίνει πρώτο στην κατάταξη
• Μόνο, αν έχει μείνει κανένα ευρώ μετά την αποπληρωμή του Ταμείου, θα λάβει κάτι το Δημόσιο και βέβαια τελευταίος και καταϊδρωμένος ο… εργαζόμενος!
• Αν η Εταιρία αυτή είχε εξοφλήσει το Δημόσιο με κάποιο ακίνητο πριν τον Νόμο σας, η τράπεζα ή το ταμείο αναιρεί..
• Αν όμως είχε εξοφλήσει την τράπεζα, δεν αναιρείται τίποτα! Είστε τουλάχιστον συνεπείς: Όταν το 2012/13, δεύτερο Μνημόνιο 41 δισ. χωρίς έλεγχο των τραπεζών, μετοχές χωρίς ψήφο…
Προχωρώ στην επόμενη σκηνή του δράματος: Όταν ο απλήρωτος εργαζόμενος δεν έχει να αποπληρώσει - ως αποτέλεσμα του νόμου που τον τοποθετεί τελευταίο στην ουρά - όταν δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, μετά θα έρθει μια άλλη τράπεζα (μπορεί κι η ίδια), ή ένα ταμείο βέβαια, με τις συνοπτικές διαδικασίες του ίδιου αυτού του νόμου να τον πτωχεύσει και να του πάρει και το σπίτι. «Μην φοβάστε όμως», λέτε: Θα τον αφήσουμε να μείνει στο σπίτι 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο.