«Είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις»
«Είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 που αφορούν κυρώσεις. Είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».
«Το κείμενο του κ. Μπορέλ είναι ακριβώς η απειλή, την οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να συμμορφώνεται η άλλη πλευρά. Αυτό που έχει σημασία για εμάς, και από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει, είναι να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων -και τέτοιο είναι το πλαίσιο κυρώσεων, που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τέλος Αυγούστου- ώστε η άλλη πλευρά να αντιλαμβάνεται ότι θα την πονέσει αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά. Οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπαν ότι αυτά τα εργαλεία, -μεταξύ των οποίων και ο κατάλογος κυρώσεων του κ. Μπορέλ- είναι πάνω στο τραπέζι» είπε και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να συνεχίσει με συνέπεια την αποκλιμάκωση.
«Αν το κάνει αυτό, θα είμαστε σε θέση μέχρι τον Δεκέμβριο να πούμε ότι, πράγματι, δεν ήταν προσχηματική αυτή η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της Τουρκίας των τελευταίων εβδομάδων. Αν, όμως, υπαναχωρήσει και ξαναδούμε προκλητικές ενέργειες, τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την επιβολή των κυρώσεων. Είναι ένα ευρωπαϊκό κείμενο στο οποίο συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη, είναι πολύ ξεκάθαρο, και έχει έναν συνδυασμό «καρότου» και «μαστιγίου»: Το «καρότο» είναι η οικονομική βοήθεια και η λεγόμενη θετική ατζέντα και το «μαστίγιο» είναι η επιβολή κυρώσεων» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Επίσης υπογράμμισε ότι για την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά και τις κυρώσεις. «Ζητά από την Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και να επιλύσει, επιτέλους, το ζήτημα της Κύπρου στο σύνολό του» είπε υπογραμμίζοντας ότι «η αποφασιστικότητα Ελλάδας - Κύπρου και η συμπαράσταση άλλων κρατών-μελών ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα».
Για τον κοροναϊό και την λήψη νέων μέτρων υπογράμμισε «πριν δούμε πώς έχουν αποδώσει τα μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε κάποια πρόσθετα, γιατί τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά. Σημασία έχει η εφαρμογή τους. Αν τα εφαρμόζουμε σωστά, τότε δεν θα υπάρξει ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα» και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει τεστ σε όλες τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, ιδίως στα γηροκομεία. «Φυσικά και δεν μπορεί να γίνονται κάθε μέρα έλεγχοι. Γι' αυτό, έχει μεγάλη σημασία η επίδειξη ευθύνης από όλους μας, ιδίως από τους ανθρώπους που εργάζονται σε τέτοιες μονάδες, για να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτους» υπογράμμισε.
Για τους συνταξιούχους ο κ. Πέτσας είπε ότι θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών στα μέσα Οκτωβρίου. «Θα πάμε και τον Δεκέμβριο σε ένα δεύτερο κύμα για τους υπόλοιπους δικαιούχους. Δηλαδή, μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ που θα πάρουν οι συνταξιούχοι μας, είναι πάνω από μία μονάδα του περσινού Α.Ε.Π.. Επομένως είναι ένα σημαντικό ποσό που θα ενισχύσει και τους συνταξιούχους αλλά και τα νοικοκυριά τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση» είπε.
Για το θέμα της κ. Ζαρούλια υπογράμμισε: «φασιστικά μορφώματα που τα έβγαλε ο πολίτης, με την ψήφο του, από την πόρτα της Βουλής, δεν θα μπουν σε αυτή από το παράθυρο. Τελεία και παύλα».
«Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση ενημερώθηκε φυσικά ο πρωθυπουργός. Δεν είναι, όμως, θέμα παρέμβασης του πρωθυπουργού, γιατί είναι θέμα της Βουλής είναι θέμα συνεννόησης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί αλλαγή του Κανονισμού, ώστε αυτά τα παράθυρα να κλείσουν. Και θα κλείσουν. Δεν πρόκειται να γίνει ένας τέτοιος διορισμός» σημείωσε και πρόσθεσε «ο Κανονισμός δεν είναι καινούργιος, είναι παλιός. Έγινε τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής το Φεβρουάριο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη αυτή δυνατότητα παρατάθηκε και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο».
Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. «Είναι ξεκάθαρη η βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προκειμένου να μην έχουμε τέτοιου είδους παράθυρα. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω: Είναι άλλο ζήτημα της Νομοθετικής Εξουσίας, άλλο της Εκτελεστικής. Ο πρωθυπουργός, όμως, έδειξε ακριβώς τα αντανακλαστικά που έπρεπε και η κυβέρνηση τα αντανακλαστικά που έπρεπε, ώστε το ζήτημα που πήγε να δημιουργηθεί, να λυθεί» είπε.