Τι προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη
Τέσσερα νέα νομοσχέδια που αφορούν τα εργασιακά, την Παιδεία και τις δημόσιες συμβάσεις φέρνει σύντομα η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στα εργασιακά, στόχος είναι η μεγαλύτερη «ευελιξία» -όπως είπε χαρακτηριστικά- στο ωράριο εργασίας και ο «εξορθολογισμός» του συνδικαλιστικού νόμου. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στον Οκτώβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο. Ως προς τις αλλαγές που θα προτείνει η κυβέρνηση στα ωράρια εργασίας, σημείωσε ότι «φαντάζομαι ότι λίγοι θα είχαν αντίρρηση, στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους», για να σπεύσει να προσθέσει: «Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου».
Όσον αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι «λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός, ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό». Πρόσθεσε δε, ότι «για αυτό το ζήτημα θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο διαβούλευσης, αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης».
Στο χώρο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε δύο νομοσχέδια, ένα για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ένα για την επαγγελματική εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να έχουν πτυχία τα οποία να τους δίνουν δεξιότητες και να ανταποκρίνονται και στις επιθυμίες τους». Πρόσθεσε δε, ότι «ένα από τα ζητήματα τα οποία συζητάμε, είναι υπό εξέταση -και θέλω να τονίσω ότι θα υπάρχει νομοσχέδιο εμβληματικό για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο θα έχει ψηφιστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες- είναι, παραδείγματος χάριν, η ίδια η σχολή, το τμήμα να ορίζει για ένα μάθημα βασικό βαθμό ελάχιστο για να μπορείς να μπεις στο τμήμα», τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να μπεις στο Μαθηματικό, αν γράψεις 3 μαθηματικά».
Ως προς την επαγγελματική εκπαίδευση, προανήγγειλε «ένα πάρα πολύ εμβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο και αυτό θα έχει ξεχωριστεί σημασία, διότι την έχουμε παντελώς παραμελήσει την επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα και βρισκόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι μιλώντας με την ίδια την παραγωγική κοινότητα να μας λέει ότι χρειάζονται ειδικότητες, τεχνικές ειδικότητες που πολύ απλά δεν υπάρχουν». Επέκρινε δε την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «έγινε με τρόπο απαράδεκτο».