Την ευαισθητοποίηση της ΕΕ για το προσφυγικό με αφορμή την πυρκαγιά της Μόριας, ζήτησε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- εκτενώς τόσο στα εργασιακά όσο και στις οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα" και στις εξώσεις:
«Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί» εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα Γέφυρα.
Από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας
«Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο Πισσαρίδη και το ενδεχόμενο ενός νέου «μνημονίου», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «οι ωραίες ταμπέλες ωραία καίγονται» κι όποιος θέλει να ασκεί κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα. «Μνημονιακό μέτρο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με ορίζοντα τετραετίας για να εφαρμόσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Το πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία», επεσήμανε. «Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για έξυπνες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση
«Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε.
Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και στην ώρα τους
Σε ερώτηση για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».
«Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων.
Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο». «Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», είπε χαρακτηριστικά.
Νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, έμφαση σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις
«Θέλουμε έμφαση σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις με κύριους άξονες την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας» είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
«Θέλουμε να εξάγουμε περισσότερο με συγκριτικό πλεονέκτημα την ποιότητα. Θέλουμε ποιότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια και πάντα προσήλωση στους δύο βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής επιτροπής, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και οι δυνατότητες της τεχνολογίας» πρόσθεσε.
Να ευαισθητοποιηθεί η ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια και τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η ΕΕ αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και για τη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο.
Δήλωσε μάλιστα πως αναμένει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της Κομισιόν για μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, εκτιμώντας ότι θα είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ στο νησί με μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ και πως οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρόκειται να μετεγκατασταθούν.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσο αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και επέρριψε ευθύνες για την πυρκαγιά στους ίδιους τους πρόσφυγες.
«Η Μόρια κάηκε από κάποιους, εντός εισαγωγικών, «υπερδραστήριους» πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση καίγοντας τη Μόρια και απαιτώντας την άμεση μετακίνηση τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη μία μόνιμη δομή, η οποία «δεν θα κουβαλά τα πολλά προβλήματα της Μόριας».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ζήτησε από την Ευρώπη να έχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ, όπου γίνει αυτό. «Το νέο ΚΥΤ να έχει τη σημαία και της Ελλάδας και της ΕΕ» είπε και εκτίμησε ότι υπάρχει θετική άποψη στην Κομισιον για πιο ενεργή ανάμειξη της ΕΕ ώστε να είναι πιο γρήγορες διαδικασίες και προφανώς να υπάρξει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.