Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα στη κατεύθυνση της απλής αναλογικής μπήκε ξαφνικά στην ατζέντα των κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας. Η ξαφνική αυτή στροφή στην απλή αναλογική κομμάτων που μέχρι τώρα την εξοβέλιζαν ως το εκλογικό σύστημα διάλυσης του πολιτικού συστήματος είναι εύκολα εξηγήσιμη:Το πολιτικό σύστημα με τις σταθερές που γνωρίζαμε είναι ήδη διαλυμένο. Η πρώτη πάντως δημόσια τοποθέτηση έγινε από τη ΔΗΜΑΡ ένα κόμμα με πάγια θέση υπέρ της απλής αναλογικής.
Το ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι έχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο απλής αναλογικής ενώ η ΝΔ σιωπά με σημασία αφού στη φάση αυτή ένα τέτοιου τύπου εκλογικό σύστημα έχει πολλαπλή χρησιμότητα: Αποτρέπει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και εν δυνάμει βάζει τις βάσεις για την δημιουργία ενός νέου κόμματος με αναφορά στο ευρύτατο κοινωνικό κέντρο. Άλλωστε η ΝΔ κινδυνεύει να μείνει στις επόμενες εκλογικές χωρίς κυβερνητικούς συμμάχους με δεδομένο τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ και τα μικρά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια στιγμή το bonus των 50εδρών στο πρώτο κόμμα που προβλέπει ο εκλογικός νόμος δεν εξυπηρετεί πλέον τα κόμματα του παραδοσιακού αστικού κύκλου και μπορεί κάλλιστα να είναι το συν στην κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ .
"Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, δήλωσε χθες ο Φ. Κουβέλης ,αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή μας. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή" Στην ίδια γραμμή κινείται και το ΠΑΣΟΚ .Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η έναρξη συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Βεβαίως για να ισχύσει νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων. Αν εγκριθεί με σχετική πλειοψηφία τότε εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές. Υπ αυτές τις συνθήκες καθοριστική θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εμφανίζεται να προτείνει ένα σύστημα "απλής και άδολης" αναλογικής βάζοντας ήδη διαχωριστικές γραμμές στις προτάσεις που θα κατατεθούν από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.