Οι όροι που θέτει για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο
Στην παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW.
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την επιτυχία που σημείωσε ο κ.Δένδιας στην εξωτερική πολιτική και την απόφαση της ΕΕ να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε».
Αναφορικά με την ασταθή κατάσταση που επικρατεί και με το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα ή ΕΕ θα έπρεπε να έχουν ίσως παρέμβει νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είπε: «Πρέπει να πω ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. Δεν βλέπουν το ένα το άλλο μέσω ραντάρ, βλέπουν το ένα το άλλο δια ζώσης. Όπως ίσως γνωρίζετε, είχαμε ένα ατύχημα την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο, και χάρη στους κυβερνήτες και κυρίως του Έλληνα κυβερνήτη απεφεύχθη περαιτέρω κλιμάκωση. Πρέπει, όμως, να πω πως το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια. Και τα όρια είναι εμφανή: Τα όρια είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρέπει να πω ότι, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς της ΕΕ, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς των ΗΠΑ, είναι ότι δεν έχουν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά σαφή γλώσσα. Αλλά πιστεύω ότι μετά τη σημερινή συνάντηση αυτό μπορεί να διευθετηθεί».
Σχολιάζοντας τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε: «Ο Χάικο ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, και είναι κατανοητό ότι πρέπει να επιλέξει την πιο επιεική εκδοχή αποσκοπώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο».
Πόσο τρομακτική είναι η κατάσταση; Θεωρεί ο κ. Δένδιας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένος να ακούσει τώρα, αν λάβει ένα πιο ισχυρό μήνυμα; «Δεν είμαι εγώ, ή η Ελλάδα, ή κάποιος άλλος που θα υπαγορεύσει στον Πρόεδρο Ερντογάν τι θα πρέπει να κάνει προς το συμφέρον της Τουρκίας, των Τούρκων πολιτών και της τουρκικής κοινωνίας. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι ελπίζω να δω στην περιοχή μια κοινή κατανόηση μεταξύ κρατών και εθνών. Και η Ελλάδα είναι απόλυτα διατεθειμένη να το κάνει. Εναπόκειται στον Πρόεδρο Ερντογάν να επιλέξει» είπε ο κ. Δένδιας.
Θα ήταν η Ελλάδα διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως: «Μπορούμε να το κάνουμε και αυτό. Αλλά θα πρέπει να έχουμε όρους αναφοράς. Και ποιοι είναι οι όροι αναφοράς σε μία συζήτηση σαν αυτή; Είναι σαφές: Το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και, επιτρέψτε μου να προσθέσω: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή έχουμε ζητήματα με την Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως».