«Θέλουμε να γίνει οργανωμένα, δομημένα»
Στη στρατηγική και την πολιτική του υπουργείου Υγειάς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο 11ο Συνέδριο Pharma & Health Conference.
Πολλές φορές έχουν αναγγελθεί από πολλές πολιτικές ηγεσίες, διαφορετικών κομμάτων, μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά «καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν πέτυχε και καμία δεν πέρασε στη συνείδηση του Έλληνα ως εναλλακτική λύση του «δεν πάω απευθείας στο νοσοκομείο», τόνισε ο Β. Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας για αυτή τη μεταρρύθμιση είπε πως «θέλουμε να γίνει οργανωμένα, δομημένα, να γίνει με τέτοιο τρόπο ψηφιοποιημένα με νέες τεχνολογίες, με τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρήσουμε. Να έχει τη δυνατότητα να πάει σε μία πρωτοβάθμια δομή κοντά στο σπίτι του, κοντά στη γειτονιά του, να εξυπηρετηθεί με επαγγελματισμό, με επιστημοσύνη και αυτό να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».
Θεωρώ ότι καμία από τις προσπάθειες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορριφθεί είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΤΟΜΥ, είπα και στη Βουλή ότι θα αξιολογηθούν και θα μετεξελιχθούν. Άλλωστε οι μισές είναι τοίχο με τοίχο με τα Κέντρα Υγείας, πολλές ΤΟΜΥ είναι στο ίδιο κτίριο, κάποιες έχουν μόνο πρωινό ωράριο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά. Ένα Δίκτυο Υγείας που θα έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί στο σύνολο του 24ωρου με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες».
Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι COVID είπε και επισήμανε : «Τις χρησιμοποιήσαμε ήδη στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού, αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε και σε πιθανό δεύτερο.
Όρισα τον Σωτήρη Τσιόδρα επικεφαλής και εκπρόσωπο της επικοινωνίας του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και μια επιτροπή 28 Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων εξαιρετικών επιστημόνων από όλο το φάσμα της διοίκησης, οι οποίοι καθημερινά συσκέπτονται και η κοινή συνισταμένη των απόψεών τους και της επιστημοσύνης τους είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για την Κυβέρνησή μας.
Το έκανα ομοίως με επιτροπή Εντατικολόγων με επικεφαλής την κ. Αναστασία Κοτανίδου, που επεξεργάστηκε το σχέδιο έτσι ώστε να συνδέσει τις επεκτάσεις και τις καινούργιες ΜΕΘ και ΜΑΦ που κάνουμε μαζί με τα μηχανήματα μόνιτορ, αναπνευστήρες, κρεβάτια, το εκπαιδευτικό έργο και το προσωπικό το οποίο χρειαζόμαστε και βεβαίως, θα το κάνω και στα Δίκτυα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».