Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενώ μίλησε για τους τρεις πυλώνες του Ε.Σ.Υ.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πέτυχαν σήμερα η χώρα να είναι παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».
«Νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο όλοι σας βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές», τόνισε ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού που όπως είπε υπερέβαλαν εαυτόν. «Βεβαίως μπήκε και ένα λιθαράκι από την πολιτική ηγεσία», πρόσθεσε.
Γνωρίζαμε στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πρέπει να σας πω ότι η αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ και πριν μας χτυπήσει ο κοροναϊός. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά άρρωστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα πριν μας χτυπήσει η κρίση του κοροναϊού», είπε ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε στο σημείο αυτό ότι η κρίση του κοροναϊού έδωσε την ευκαιρία μέσα στην τραγωδία της να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα.
«Ναι, μπορέσαμε και επιστρατεύσαμε ό,τι υπήρχε για να δημιουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, προσωρινά, σε πρώτη φάση και φυσικά μόνιμα στη συνέχεια για να μη βρεθούμε κι εμείς αντιμέτωποι μ' αυτό το οποίο έζησαν άλλες χώρες», τόνισε.
«Και τις πιο δύσκολες μέρες απείχαμε πάρα πολύ από το να γεμίσουν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κι αυτό ήταν κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να ασχοληθούν περισσότερο με τους ασθενείς που είχαμε.
Ανέφερε ότι πως όλη αυτή η δοκιμασία αλλά και η σπουδαία κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας που ακολούθησε τις υποδείξεις με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης ήταν «ένα μάθημα συλλογικής εμπιστοσύνης το οποίο εμπεδώθηκε και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, «στο πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και εκεί έρχεται η πολύ σημαντική πρόσθετη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υπάρξει αρωγός του ΕΣΥ από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά και με τα ειδικά ελληνικά προβλήματα.
Στόχος οι κλίνες ΜΕΘ να φθάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε πολλές από τις σπουδαίες δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αναφέρθηκε ξεχωριστά στην πρωτοβουλία του να στηρίξει οικονομικά, πέρα από τη βοήθεια που τους παρείχε το Κράτος, τους περίπου 4.000 ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Υπογράμμισε ότι δικός του στόχος ήταν από την πρώτη στιγμή οι κλίνες στις ΜΕΘ να φθάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Και θα φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο από δημόσιες επενδύσεις, από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από την εμβληματική πρωτοβουλία της Βουλής», επισημαίνοντας πως θα γίνει πράξη ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Τόνισε ωστόσο ότι στον σημερινό σύνθετο κόσμο «κανείς δεν μπορεί μόνος του», αναφερόμενος σε προηγούμενη επισήμανση του προέδρου του ΔΣ του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου. «Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του Κράτους, που απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναντικατάστατο αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, να έρθουμε μαζί, να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα ειδικά στον τομέα της Υγείας: την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι η επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει τρεις βασικούς πυλώνες, ο πρώτος είναι οι υποδομές, ο δεύτερος είναι οι άνθρωποι με έμφαση και στην εκπαίδευση και κατάρτισή τους και ο τρίτος πυλώνας είναι η ψηφιακή επανάσταση και το πώς η τεχνολογία αλλάζει συνολικά την ιατρική. Υπογράμμισε όμως πως πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή την πρωτοβάθμια περίθαλψη που είναι «ο μεγάλος ασθενής στη χώρα μας», μέσα από μια δημιουργική σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
«Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας υπερπολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια την οποία κάνουμε», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία αναφορά πιο γενική όπως είπε στη σημασία της ευεργεσίας και της φιλανθρωπίας. «Κινητοποιήθηκαν πολλά υγιή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή την κρίση του covid», τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο ΕΣΥ προσφέροντας εξοπλισμό και γενικότερα δωρεές που πλησίασαν τα 90 εκατομμύρια σε είδος και σε χρήμα.
«Χρέος μας και το έχουμε δρομολογήσει ως πρωτοβουλία, είναι να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ταιριάζει τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας». Λέγοντας: «η δικιά μας δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να μείνει αναξιοποίητο», ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του από εκεί απ' όπου ξεκίνησε ευχαριστώντας όπως χαρακτηριστικά είπε «τους ήρωες πίσω απ' τις μάσκες» και όλους όσοι έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή μη λογαριάζοντας τον κίνδυνο, ξεπερνώντας το φόβο μιας ασθένειας καινούργιας για να βγάλουν τελικά ασπροπρόσωπη τη χώρα και να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανοίγουμε τη χώρα στον Τουρισμό με το βλέμμα σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.