«Τον τελευταίο χρόνο, μήνα με τον μήνα, η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος επιδεινώνεται»
Κριτική στην κυβέρνηση, αναφορικά με την πολιτική που εφαρμόζει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Κιλελέρ, όπου βρέθηκε σήμερα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλία, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2».
Ο κ. Τσίπρας, σε δήλωσή του από το σημείο του «Μνημείου του Αγρότη», ανέφερε ότι «τον τελευταίο χρόνο, μήνα με τον μήνα, η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος επιδεινώνεται, το εισόδημα συρρικνώνεται, οι τιμές πέφτουν, το κόστος παραγωγής αυξάνεται και -δυστυχώς- δεν υπάρχει η αίσθηση να κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου η κυβέρνηση της ΝΔ».
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων μετά την περίοδο της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «το κυρίαρχο συναίσθημα που καταλαμβάνει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον, για το αν θα μπορούν να κρατηθούν στις δουλειές τους και αν θα μείνουν στην ύπαιθρο».
«Σήμερα, βρισκόμαστε σε έναν ιστορικό τόπο. Στο Κιλελέρ, που 110 χρόνια πριν οι αγρότες -με αγώνα- διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους απέναντι στην εκμετάλλευση των κόπων και των θυσιών από τους τσιφλικάδες. Η δίκαιη επίλυση του αγροτικού ζητήματος τότε έγινε μέσα από αγώνες και διεκδίκηση. Και αυτό είναι κάτι που μας δείχνει ότι και τώρα πρέπει να προτάξουμε τη διεκδίκηση αλλά και το σχέδιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «O τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με τις υπηρεσίες και με τον τουρισμό. Μια χώρα που δεν παράγει και δεν εξάγει δεν μπορεί να πάει μπροστά και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των αγροτών, να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, να τους δώσει ανάσα σε ρευστότητα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία». Επίσης, υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της επίσκεψής του στην περιοχή του Κιλελέρ είναι να «συζητήσουμε την ανάγκες ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου».
«Το κοινωνικό συμβόλαιο που χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά θα είναι λειψό αν δεν συνοδεύεται και από ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες του τόπου, ώστε αυτός να μη στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες άλλα και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να είναι στηριγμένο στο συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο πρέπει να ανανεωθεί για να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα ανάκαμψης της παραγωγής».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Μνημείου, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλελέρ και του Πλατυκάμπου, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για την αγροτική παραγωγή.