Οι 11 περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του υπουργείου
«Εμείς για το περιβάλλον μιλάμε με έργα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. «Το περιβάλλον είναι ο πλούτος μας και συνεχίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ΥΠΕΝ, παρουσιάζονται έντεκα βασικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες:
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο μήνυμα από το ΥΠΕΝ:
Κλείνουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023, ενώ μόνο μία συνεχίζει μέχρι το 2028. Έκλεισε ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονομώ», με 278 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ετοιμάζεται και νέος κύκλος. Ολοκληρώνεται ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέχρι το 2030. Κρήτη- Πελοπόννησος μέχρι το 2020, Κρήτη – Αττική μέχρι το 2023 και όλες οι Κυκλάδες μέχρι το 2024.
Προώθηση της ηλεκτροκίνησης με σχετικό νομοσχέδιο για κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, πλαίσιο για τους φορτιστές.
Στα 100 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα κονδύλια για προτάσεις προγραμμάτων αναδασώσεων, ενώ έχουν δρομολογηθεί 17 νέες μονάδες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, καθώς και επιδότηση για σύνδεση χιλιάδων σπιτιών με το αποχετευτικό δίκτυο.
Εισάγεται το προσεχές διάστημα νομοσχέδιο για απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης με χρόνο για προσαρμογή μέχρι τον Ιούλιο του 2021.
Εφαρμόζεται ήδη νέος ευρωπαϊκός νόμος για προστασία των περιοχών Natura, με αυξημένους πόρους, με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, διαχειριστικά σχέδια και προεδρικά διατάγματα από το ΣτΕ και ξεκινάει νέος γύρος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων από το ΥΠΕΝ και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Όσον αφορά τα αστικά πάρκα και τις αναπλάσεις, προωθούνται ήδη οι αποφάσεις για μονοπάτια στον Υμηττό, το Πάρκο Τρίτση, το ειδικό χωρικό σχέδιο για το Μάτι, καθώς και τρεις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη: ΔΕΘ, πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ΠΑΟΚ, ενώ μειώνεται το ύψος των κτιρίων στην Ακρόπολη στα 21 μέτρα.