Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Επικρατείας
Τα χρήματα από την ΕΕ «δεν θα δοθούν μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποιες ταμειακές ανάγκες, θα πρέπει να πιάσουν τόπο», κι όχι μόνο για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι «δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, θα υπάρξουν οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από εκεί και πέρα θα είναι επιλογή της ελληνικής πολιτείας».
Σε ό,τι αφορά τα ελληνο-τουρκικά, «υπάρχει πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει κλιμάκωση σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτείας», κατέστησε σαφές ο υπουργός Επικρατείας, υπενθυμίζοντας την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας στα νερά της ανατολικής Μεσογείου «όταν χρειάστηκε». Γι' αυτό και «η Τουρκία θα σκεφθεί πολύ περισσότερο, τουλάχιστον δύο φορές, πριν πράξει ο,τιδήποτε», πρόσθεσε.
Διπλωματική επιτυχία
Ξεκινώντας από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «ένα τεράστιο οικονομικό "πακέτο", που προηγούμενο δεν έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δίδεται κατά βάση με τη μορφή των επιδοτήσεων και όχι των δανείων, αυτό, ήδη, είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος».
«Από αυτήν τη διαπραγματευτική δίνη η Ελλάδα βγήκε πολλαπλώς κερδισμένη, όχι μόνο γιατί μπήκε σε όλα τα χρηματοδοτικά "εργαλεία" αλλά ιδίως γιατί πραγματικά πήρε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα 750 δισ. Έχουμε μία σοβαρότατη διπλωματική επιτυχία», συμπλήρωσε.
Επένδυση στο αύριο της χώρας
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το πού θα διοχετευθούν οι πόροι. «Είναι αυτονόητο ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποιες ταμειακές ανάγκες, θα πρέπει να πιάσουν τόπο», ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν, σε αντίστοιχες ευκαιρίες, τα χρήματα «πήραν τη μορφή επιδοτήσεων που εξαφανίστηκαν».
Όμως, τώρα, αυτά τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της χώρας. Όταν επιλέξουμε τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε, να σκεφθούμε και τις επόμενες γενιές, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και επικαλέστηκε τις κοινοτικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας: Μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημόσια υγεία, την ανταγωνιστικότητα, την πράσινη οικονομία, δηλαδή την οικολογία, το ψηφιακό κράτος.
«Σε όλα αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, οι πολίτες θα βρίσκονται μέσα, όχι μόνο σήμερα, αλλά και όλες οι επόμενες γενιές», υποστήριξε.