Για την «προσωπική διαφορά» μίλησε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών
Για το θέμα των υπαλλήλων κρατικών εταιρειών που μετατάσσονται στο Δημόσιο και δεν μπορούν να λαμβάνουν μισθό μεγαλύτερο απ' αυτούς που μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη αφορούσε κυρίως τους υπαλλήλους βιομηχανιών υπό εκκαθάριση που δεν ανήκαν στη γενική κυβέρνηση όπως είναι τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και η «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων».
Όπως τόνισε ο υφυπουργός, «οι μετατάξεις γίνονται στην πραγματικότητα από φορείς που λειτουργούσαν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις -όχι με επιτυχία, για διάφορους λόγους, δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση τώρα, εξ ου και κάποιες είναι σε εκκαθάριση- και όταν περνάνε στον δημόσιο τομέα οι άνθρωποι αυτοί περνάνε με τους κανόνες του ενιαίου μισθολογίου, όπως ισχύει και για οποιονδήποτε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που τυχόν μπαίνει σε έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κερδίζει μία θέση στο Δημόσιο, την οποία την κερδίζει μετά από μία ολόκληρη διαδικασία. Αυτοί, λοιπόν, που μπαίνουν έτσι δεν κουβαλούν κάποια προσωπική διαφορά, μπαίνουν με τους κανόνες του ενιαίου μισθολογίου και η ίδια μεταχείριση για λόγους ισότητας, όπως αναφέρεται, ισχύει και για την περίπτωση αυτών εδώ των εργαζομένων.
Στο συγκεκριμένο νομικό θέμα που επικαλείστε (σ.σ. αναφέρεται στον βουλευτή του ΚΚΕ) οι περιπτώσεις που λέτε ισχύουν για όταν οι μετατάξεις έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Εδώ οι μετατάξεις έχουν εθελούσιο χαρακτήρα. Συνεπώς, η άποψή μας είναι ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης έχουν και θα έχουν την ίδια μεταχείριση που έχει κάποιος που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα και μέσω ΑΣΕΠ μπαίνει στο Δημόσιο».
Στη δευτερολογία του κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι «κάθε τόσο, υπογράφω μεγάλα ποσά από τους φορολογούμενους προς διάφορες κρατικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και κάποιων στις οποίες αναφέρεστε. Μεγάλα ποσά. Κατά τη γνώμη σας όλα αυτά τα ποσά έρχονται από κάπου από τον ουρανό, δεν ξέρω από πού, από κάποιο «λεφτόδεντρο», διότι η παρουσία των φορολογουμένων στη διαδικασία σας διαφεύγει τελείως. Σας διαφεύγει, δηλαδή, ότι υπάρχουν άνθρωποι, εργαζόμενοι και αυτοί, που πηγαίνουν και πληρώνουν ΦΠΑ και πληρώνοντας ΦΠΑ όταν αγοράζουν ένα βασικό αγαθό γι’ αυτούς, χρηματοδοτούν όλη τη λειτουργία του κράτους και τους μισθούς των πάντων.
Αυτοί, λοιπόν, που πληρώνουν έχουν και αυτοί δικαιώματα. Δεν είναι μόνο όσοι παίρνουν χρήματα που έχουν δικαιώματα σε αυτήν την κοινωνία. Δικαιώματα έχουν και αυτοί που πληρώνουν. Αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβετε. Η δε θεωρία ότι μπορεί το κράτος να ζήσει μόνο φορολογώντας τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου είναι μία θεωρία η οποία δημοσιονομικά είναι λόγια του αέρα, διότι, ό,τι και να κάνουμε, όπως και να το μετρήσουμε, η πραγματικότητα είναι ότι το μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού πληρώνει για να υπάρχει ένα κράτος που να λειτουργεί αποτελεσματικά και μία βασική αρχή για να λειτουργεί αποτελεσματικά αυτό το κράτος είναι να υπάρχει μία στοιχειώδης ισότητα μεταξύ αυτών που το υπηρετούν».
Και συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης: «Πότε υπάρχει στοιχειώδης ισότητα; Όταν κάποιος που ακολουθεί μία διαδρομή και μετά έρχεται και μπαίνει στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ αμείβεται όπως αμείβονται και όλοι οι υπόλοιποι.
Δεν έχει κάποιο νόημα να πούμε σε αυτόν που ακολούθησε τη διαδρομή του ΑΣΕΠ ότι «εσύ είσαι δεύτερης κατηγορίας πολίτης». Δεν είναι αυτοί δεύτερης κατηγορίας πολίτες, είναι κανονικοί πολίτες που εργάστηκαν, διαγωνίστηκαν, προσπάθησαν, μπήκαν και αυτοί δεν έχουν προσωπική διαφορά.
Έτσι, λοιπόν, όταν θα υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες ασφαλώς θα θέλαμε να βελτιώσουμε τις αποδοχές ιδίως των καινούργιων υπαλλήλων που μπαίνουν, που δεν έχουν τις προσωπικές διαφορές, αλλά όχι να δημιουργούμε καινούργιες προσωπικές διαφορές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας, επειδή τα λεφτά είναι συγκεκριμένα, από τους ανθρώπους του ΑΣΕΠ που ακολούθησαν αυτήν τη διαδρομή, θα αφαιρεθούν»