Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί πανδημία του κοροναϊού, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τ/σ Alpha.
Ο πρώην πρωθυπουργός αφού αναγνώρισε ότι η επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας πιστώνεται στην κυβέρνηση, σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο των πολιτών και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που συστρατεύθηκαν στον κοινό σκοπό και δεν άσκησαν μικροπολιτική, είπε ότι η οικονομική η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας στα επίπεδα του 2012-13.
Απαντώντας στις επικρίσεις της κυβέρνησης ότι με το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ουσιαστικά πλειοδοτεί σε μέτρα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, ότι οι διαφορά ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ποιοτική και έχει να κάνει σε σχέση με το χρόνο που λαμβάνονται τα μέτρα. Σημείωσε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις προτάσεις του στο πρώτο "Μένουμε Όρθιοι" έκανε λόγο για οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα, ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική "βλέποντας και κάνοντας".
Τόνισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπόύν στην άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως τόνισε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και την επιδότηση της εργασίας, σε αντίθεση με την επιδότηση της αναστολής εργασίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Επίσης, τόνισε ότι το οικονομικό πακέτο των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι πολύ μικρό και μπορεί όπως είπε, να μας οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση και ανεργία.
Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει σε σπάτάλη και ότι δεν προνοεί στο ενδεχόμενο από τον Σεπτέμβριο να ξεσπάσει νέος κύκλος της πανδημίας και να χρειαστούν νέα μέτρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε, ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ. Άρα, όπως είπε, δεν ζητά να δαπανηθεί όλο το "μαξιλάρι", που όπως σημείωσε, με πρόνοια του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε και με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Επιπλέον, είπε ότι οι προτάσεις της ΕΕ εφόσον και όταν εγκριθούν και υλοποιηθούν, δίνουν στην κυβέρνηση την δυνατότητα να αντλήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης, χωρίς μάλιστα μνημονιακά μέτρα. Ωστόσο, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για τον αν θα έγκριθεί από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, ποηυ πρότεινε η Κομισιόν.
Για τον ΦΠΑ στην εστίαση και την πρόταση του για μείωση στο 6% αντί του 13% που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι η ΝΔ πριν ένα χρόνο ζητούσε μετ' επιτάσεως τη μείωση του μόνιμα στο 13% και τώρα την εφαρμόζει εκτάκτως και μόνο για μη αλκοολούχα ποτά και καφέδες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αντέτεινε δε, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά σε μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε όλη την εστίσαη για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη για το ύψος της ύφεσης, αλλά επικαλέστηκε μελέτες διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, που όπως είπε, προβλέπουν ύφεση στην Ελλάδα της τάξης του 10%. Τόνισε δε, ότι με εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της εργασίας, της ζήτησης και της επιχειρηματικότητας, η ύφεση θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό. Ερωτηθείς σχετικά με τα συγχαρητήρια που δέχεται η κυβέρνηση διεθνώς για τα μέτρα που ακολουθεί, είπε χαμογελώντας ότι τα "μπράβο" των ξένων δεν είναι παράσημο και ότι και η δική του κυβέρνηση έπαιρνε συγχαρητήρια από ξένους παράγοντες και τόνισε ότι ¨παράσημο είναι να πάρεις το μπράβο από τους μικρομεσαίους και από τους εργαζόμενους".
Κυνισμός και τυχοδιωκτισμός όσων άνοιξαν συζήτηση για εκλογές
Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο των εκλογών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι "και μόνο που υπάρχει η συζήτηση για εκλογές, την οποία δεν ανοίξαμε εμείς, ούτε κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά ξεκίνησε από κυβερνητικά στελέχη, κάτι σημαίνει". Σημείωσε ακόμη, ότι το γεγονός ότι η συζήτηση ξεκίνησε από το εσωτερικό της κυβέρνησης, αποδεικνύει τον "κυνισμό και τυχοδιωκτισμό αυτών που την άνοιξαν τη συζήτηση". Σε κάθε περίπτωση όπως είπε, η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών είναι προνόμιο του πρωθυπουργού.
Ανησυχώ από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, λέγοντας ότι παρατηρείται μία αναβάθμιση της με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ο διπλασιασμός των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο μας στο Αιγαίο, τις παραβιάσεις για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο μας στον Έβρο και τις τελευταίες εξελίξεις στο ποτάμι του Έβρου. Ερωτηθείς δε σχετικά με το αν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από δυνάμεις της Τουρκίας, τόνισε με νόημα, ότι "δεν κάνεις διάβημα επειδή ο γείτονάς σου κινείται στα εδάφη του, αλλά επειδή πέρασε στα δικά σου" και υπενθύμισε την υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος και κρατήθηκαν στις τουρκικές φυλακές για 6 μήνες.
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση, ότι εγκατέλειψε την πολιτική που είχε υιοθετήσει η δική του κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, διεκδικώντας από τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε και ιδιαιτέρως της ΕΕ, την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Έκανε δε λόγο για περίεργη σιωπή σχετικά με τις διακηρύξεις της Άγκυρας για την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κρήτης μετά το τέλος της πανδημίας.