«Το ζητούμενο είναι να έχουμε αυξημένη διαθεσιμότητα μοριακών τεστ και να ενισχυθεί η δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία»
«Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ σε δημόσια εργαστήρια και για κανένα συμπολίτη μας. Το δημόσιο σύστημα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, χωρίς οι ασθενείς να έχουν οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση».
Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.
Ο τελευταίος, υποστήριξε ότι «από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, δεν υπήρξε σωστή έγκαιρη και ολοκληρωμένη διαχείριση για τα διαγνωστικά τεστ» ενώ όσοι αναγκάζονται να απευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξακολουθούν να πληρώνουν παρότι έχει κοστολογηθεί η διαγνωστική εξέταση από τον ΕΟΠΠΥ.
«Πράγματι η εξέταση κοστολογήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και υπάρχει αποζημίωση. Εφόσον χρειαστεί και είναι ανάγκη ένας πολίτης να κάνει το διαγνωστικό τεστ σε ιδιωτικό εργαστήρι, θα καταβάλλεται η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ», υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας.
«Το δημόσιο σύστημα έχει τη δυνατότητα, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για τα διαγνωστικά τεστ και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένας ασθενής που να μην μπορεί να κάνει το τεστ σε δημόσιο εργαστήρι» προσέθεσε ο κ. Κοτζαμάνης σημειώνοντας ότι «οι πολίτες που προσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, στη πλειονότητα τους πάνε χωρίς παραπεμπτικό από το δημόσιο».
«Νωρίς εξασφαλίσαμε την επάρκεια αντιδραστήρων και μπορέσαμε και αυξήσαμε την παραγωγικότητα όλου του συστήματος από την αρχή σε όλα τα δημόσια εργαστήρια. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε 8.000 τεστ την ημέρα ενώ αξιοποιώντας τις σημαντικές δωρεές που έχουν χορηγηθεί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 11.000 τεστ», επισήμανε επίσης ο υφυπουργός Υγείας.
Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι «ο μόνος ασφαλής τρόπος διάγνωσης του κοροναϊού είναι ο μοριακός έλεγχος». «Αυτή τη στρατηγική ακολουθήσαμε από την αρχή αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και τώρα», σημείωσε.
Ο υφυπουργό Υγείας επισήμανε ακόμη ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς γίνονται κατά προτεραιότητα, και μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 293 δομές ευπαθών ομάδων από τις Κινητές Ομάδες Αιμοληψίας, και έγιναν 7.500 λήψεις επιχρισμάτων.
«Το ζητούμενο είναι να έχουμε αυξημένη διαθεσιμότητα μοριακών τεστ και να ενισχυθεί η δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία. Αν δεν υπάρξει το επόμενο διάστημα ρύθμιση για τα τεστ αντισωμάτων θα γίνει πάρτι και το κόστος θα μετακυλιστεί στη τσέπη του ασθενή. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατεύσει τον πολίτη που αναγκάζεται πέραν του δημοσίου συστήματος να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα», αντέτεινε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κανένας πολίτης που χρειάστηκε και είχε ανάγκη να κάνει διαγνωστικό έλεγχο σε ιδιωτικό εργαστήριο δεν έχει επιβαρυνθεί. Το κόστος είναι μηδενικό εφόσον το έχει ανάγκη. Το δημόσιο σύστημα έχει αυτή τη στιγμή τεράστια παραγωγική δυνατότητα και εφόσον χρειαστεί θα την αυξήσουμε περισσότερο», ανταπάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης.