Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε λόγω για μια νέα φάση που δεν γνωρίζουμε ακόμη την διάρκειά της
Το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης εξήρε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, κατά την αναλυτική ενημέρωση που ακολούθησε μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον κοροναϊό.
Τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».
Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες, αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.
Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.
Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος, αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να καταννοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.
Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα», είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ' ό,τι τον Φεβρουάριο. «Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και επεσήμανε ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
α. στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας,
β. δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και
γ. στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.
Πρόσθεσε επίσης πως στηρίζεται στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης με συγκεκριμένες υποδείξεις για τη χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκέρτσος η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε τρία στάδια, στις 4, στις 11 και στις 16 Μαΐου ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων.
Στη συνέχεια έδωσε γενικές κατευθύνσεις για τη χρήση μάσκας, τους περιορισμούς κυκλοφορίας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, τις μετακινήσεις γενικότερα, το ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων αλλά και την εργασία εξ αποστάσεως.
Τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε. Είπε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία της Πολιτείας και των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε χέρι-χέρι με την επιστήμη και υπογράμμισε την αξία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.