Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε αλλαγές στο χρόνο ή των αριθμό των ημερήσιων μετακινήσεων
Με την επισήμανση ότι «μπαίνουμε, τις μέρες αυτές, στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου ενάντια στον κοροναϊό» ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, οι εκκλησίες να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαϊων 12 Απριλίου, απόφαση που όπως είπε θα εξετάσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα υπό το φως των τελευταίων επιδημιολογικών γεγονότων και πρόσθεσε: «το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό: Δεν θα πάμε στα χωριά μας. Δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με Πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κοροναϊό, μένοντας σπίτι. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε».
Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της διασποράς του κοροναϊού και τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες, τόνισε ότι «ήδη οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί στη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Ενώ, ειδικά για τους άνω των 70 ετών συμπολίτες μας, καθώς και εκείνους που έχουν αναπηρία από 80% και άνω, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δόθηκε παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών τους μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου». Επίσης, κάλεσε όλους να κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές μέσω καρτών και ηλεκτρονικών μέσων.
Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, σημείωσε ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ενίσχυσή του προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ΜΕΘ και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Έκανε δε γνωστό, ότι από τις 4.200 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είχαν εγκριθεί, περίπου 2.000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία. Αναφερόμενος στις προμήθειες υγειονομικού υλικού, είπε ότι «εν μέσω ενός ακήρυχτου διεθνούς «πολέμου» παραγγελιών, έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, σημείωσε ότι άνοιξε χθες ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, στην οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι στο σύνολό τους τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας, τόνισε ότι η Κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και για το σκοπό αυτό έχει διαθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιπλέον 15,7 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και θα διαθέσει επιπλέον άλλα 12 εκατ. ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη. Ανέφερε ακόμη, ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη και τη διανομή φαγητού κατ’ οίκον, καθώς και στην επέκταση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι ο τουρισμός συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη με τον κορονοϊό και έχει περιοριστεί η σύνδεση της χώρας με το εξωτερικό. Το τι θα γίνει μετά, είπε ότι θα εξαρτηθεί από το επόμενο διάστημα, από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. «Αν ξεπεραστεί αυτό το θέμα σχετικά γρήγορα, τότε η τουριστική περίοδος δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Αν ο κορονοϊός συνεχίζει να δοκιμάζει τα συστήματα υγείας της χώρας μας και άλλων χωρών, τότε θα επανασχεδιάσουμε τις δράσεις μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα και τέλος Απριλίου θα επανεξετάσουμε τη στάση μας», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος νέου μνημονίου με σκληρούς όρους και προϋποθέσεις, ο κ. Πέτσας απάντησε πως σκληροί όροι και προϋποθέσεις υπάρχουν, όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. «Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε κανένα τέτοιο σενάριο. Η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα και είναι σε συντονισμό με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζεται συνολικά. Στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει τα απαιτούμενα ταχεία διαγνωστικά τεστ, αν αυτό κρίνει η επιστημονική κοινότητα, ο κ. Πέτσας είπε, ότι είναι πρώιμη αυτή η συζήτηση και πως κάθε απόγευμα ο κ. Τσιόδρας λέει πως είμαστε σε δοκιμαστικό στάδιο. «Σημασία έχει τα τεστ να είναι αξιόπιστα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε στις ενέργειες και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Σχετικά με τη δέσμη μέτρων που κατέθεσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ξανθός, ο κ. Πέτσας δήλωσε, ότι τα περισσότερα από αυτά αφορούν ζητήματα, στα οποία απαντά και η κυβέρνηση «κάτι που είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή». Ειδικότερα, είπε π.χ. για την πρόταση να γίνουν προσλήψεις 4.000 ανθρώπων στο χώρο της υγείας, ότι έχουν γίνει ήδη 4.200 και «θα συνεχίσουμε να στελεχώνουμε ΜΕΘ, νοσοκομεία και δομές υγείας».
Σε ότι αφορά την ενίσχυση του προσωπικού, είπε ότι οι περίπου 108.000 άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας, θα ενισχυθούν, ενώ για την ένταξη των α' βάθμιων δομών υγείας, είπε ότι ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν χρειάζονται πρόσβαση σε δομές υγείας μόνο για τον κορονοϊό αλλά και για άλλες ανάγκες.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για αυστηροποίηση των μετακινήσεων των πολιτών. Είπε ότι θα τηρηθεί ισορροπία, καθώς «δεν πρέπει οι συνεπείς πολίτες που είναι η πλειοψηφία να νοιώσουν αυστηροποίηση, επειδή κάποιοι, λίγοι πονηροί, εκμεταλλεύονται το σύστημα». Ανέφερε ότι οι αλλαγές θα αφορούν ίσως το χρόνο ή τον αριθμό των μετακινήσεων «σε ένα πλαίσιο που δεν θα νοιώθουν κορόιδα οι συνεπείς». Πρόσθεσε ότι είναι θέμα των επομένων ημερών.
Ενόψει του ερχόμενου Εurogroup, ο κ. Πέτσας είπε ότι βασική μας πυξίδα είναι αυτή που διατυπώθηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση και στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, δηλαδή η συνέχιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Πρόσθεσε ότι ευτυχώς έχουν γίνει σημαντικά βήματα. «Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο χρειάζεται να ενισχυθεί με την έγκριση ενός κοινού χρεογράφου, ενός ομολόγου ενδεχομένως. Στα δημοσιονομικά υπάρχει γενική σύμπνοια", συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τους εκδρομείς στην περιφέρεια τις ημέρες του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν πάει ο κόσμος στα χωριά του για βόλτα και πως η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα δεν επιτρέπεται. «Αν υπάρξει μαζική προσπάθεια μετακίνησης, θα δούμε τι επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι», σημείωσε προσθέτοντας ότι όλοι καταλαβαίνουν πως φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό και θα μείνουμε στο σπίτι.
Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τους εργοδότες εκείνους που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις αποφάσεις για αναστολή της εργασίας, είπε ότι έχουν δοθεί απαντήσεις από τον κ. Βρούτση, πως το ποσοστό 10% είναι δικλείδα ασφαλείας και πως όλα τα ελεγκτικά σώματα λειτουργούν.
Σε άλλη ερώτηση, αν η άδεια ειδικού σκοπού ισχύει και το Πάσχα, είπε ότι ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που καλύπτει και αυτή την περίοδο «με τους περιορισμούς που έχουμε πει».
Τέλος σε ερώτηση αν συμφωνεί η κυβέρνηση με την εκτίμηση ευρωβουλευτή της ΝΔ, ότι δεν είναι απίθανες οι περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Ιούνιο απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό