Οι προτάσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 στον πρωθυπουργό στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης
Την στήριξη του ΜέΡΑ 25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και σειρά προτάσεων και ερωτημάτων έθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την σημερινή μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη
Ο πρωθυπουργός κάλεσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον κ. Βαρουφάκη για να τον ενημερώσει, τόσο για τα υγειονομικά, όσο και για τα οικονομικά μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Σύμφωνα με σχετική εκτενή ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, ο κ. Βαρουφάκης μετέφερε στον Πρωθυπουργό την στήριξη «άνευ ενδοιασμού», του ΜέΡΑ25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθυστερήσει την μετάδοση του ιού και να μειώσει, κατά το δυνατόν, την μεταδοτικότητα ανά φορέα.
«Είμαστε στο πλευρό σας, καθοδηγούμε στο μέτρο του εφικτού τον κόσμο που μας ακούει προς την κατεύθυνση των επιλογών σας», είπε ο κ. Βαρουφάκης στον Πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Χτες ήδη από τηλεοπτικό κανάλι επικρότησα και υιοθέτησα τη συμβουλή σας να ερμηνεύουμε την αυτό-απομόνωσή μας όχι ως προσπάθεια να μην κολλήσουμε εμείς αλλά ως προσπάθεια να μην μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους - δηλαδή κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι είμαστε όλοι φορείς».
Να κλείσει η βουλή
Πριν η συζήτηση περάσει στα οικονομικά μέτρα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να κλείσει σήμερα η Βουλή και οι συνεδριάσεις της, που έτσι κι αλλιώς, γίνονται παρουσία λίγων βουλευτών να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Επί πλέον, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει μέρος του αφηγήματός του: «Θα πρότεινα», του είπε «να μη μιλάτε τόσο εύκολα για πόλεμο και εχθρούς αόρατους ή ορατούς. Ας κρατήσουμε αυτές τις έννοιες παρά πόδα να τις χρησιμοποιήσουμε εάν, ο μη γένοιτο, προκύψει η ανάγκη μιας πολύ μεγαλύτερης κινητοποίησης για την υπεράσπιση της πατρίδας από πραγματική εισβολή».
Ερωτήματα και θέσεις
Όταν η συζήτηση πέρασε στην οικονομία, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έθεσε τέσσερα ερωτήματα στον Πρωθυπουργό:
1. Κατά τι ποσοστό προβλέπει το οικονομικό σας επιτελείο ότι θα μειωνόταν το ΑΕΠ, λόγω κορονοϊού αν δεν παίρνατε κανένα μέτρο στήριξης; Και ποιο μέρος αυτής της νέας ύφεσης θεωρείτε ότι τα μέτρα σας θα αποσβέσουν;
2. Χτες, στο διάγγελμά σας ανακοινώσατε 2 δις ενίσχυσης, τα οποία θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ; Συμφωνείτε ότι αυτό δεν αποτελεί δημοσιονομική τόνωση, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για επί πλέον δαπάνη;
3. Η ενίσχυση της μισθοδοσίας μιας επιχείρησης, που ανακοινώσατε, θα είναι υπό την μορφή δανείου; Ποιο ποσοστό των 2 αυτών δις θα είναι πίστωση/αναβολή και ποιο θα είναι μη ανταποδοτική βοήθεια;
4. Την προπληρωμή 95% του φόρου των επιχειρήσεων θα την καταργήσετε (τουλάχιστον για τις προσωπικές εταιρείες και εκείνες με κέρδη κάτω από ένα ποσό); Αν όχι τώρα, πότε;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι: Είναι αδύνατον να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη ως προς το ΑΕΠ και πως συμφωνεί ότι τα 2 δισ. δεν αποτελούν δημοσιονομική ένεση. Ως προς την διάρθρωση των ενισχύσεων (μεταξύ πίστωσης και δωρεάς) ή την προπληρωμή φόρου, ο Πρωθυπουργός είπε στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι όλα αυτά είναι υπό εξέταση και τον παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη την άποψη του ΜέΡΑ25 για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη καθώς και τις προτάσεις του κόμματος για το πως πρέπει να ανταποκριθεί στην τεράστια πρόκληση τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ.
1. Η κορονοϊός έπληξε την χώρα μας σε μια χρονιά που, και χωρίς αυτόν, η οικονομία της Ευρώπης (και, συνεπώς, και της Ελλάδας) θα ήταν έτσι κι αλλιώς υφεσιακή - για λόγους που το ΜέΡΑ25 αναλύει διεξοδικά από το περασμένο καλοκαίρι
2. Οι πολίτες βιώνουν το νέο ωστικό υφεσιακό κύμα, λόγω κορονοϊού, κλιμακωτά. Όμως, η αντίδραση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης, και της ΕΕ, δεν επιτρέπεται να είναι κλιμακωτή - σαν αυτή που παρατηρούμε με ακολουθία χλιαρών μέτρων κάθε μερικές μέρες. Η αντίδρασή σας έπρεπε να είναι εμπροσθοβαρής, τεράστια, συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Έπρεπε να εμπεριέχει από την πρώτη στιγμή μεγάλο δημοσιονομικό θετικό σοκ, χωρίς αναμονή των αποφάσεων του EurogroupEG.
3. Το ΜέΡΑ25 από την 10η Μαρτίου παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση μιας τέτοιας αντίδρασης που έπρεπε και μπορούσε να νομοθετηθεί άμεσα και χωρίς πρότερη διαπραγμάτευση στο Eurogroup: 7+1 Μέτρα ύψους 3,6 δις, ή 2% του ΑΕΠ του 2019, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, των μικρομεσαίων, των ευάλωτων, του τουρισμού, των νησιωτών κλπ.
4. Από που θα προέρχονταν τα χρήματα; Διαφοροποιούμενος από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να δοθούν από το «μαξιλάρι» που κληρονόμησε ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Τσίπρα (δηλαδή το υπόλοιπο των μνημονιακών δανείων από τον ESM του κ. Ρέγκλιγκ), ο κ. Βαρουφάκης κατέδειξε πως τα χρήματα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν δημοσιονομικά από το πρωτογενές του 2019 και λογιστικά από τα 4δις που η κυβέρνηση έλαβε από τις αγορές μέσα από δύο εκδόσεις ομολόγων (Οκτώβριο του 2019 και Ιανουάριο του 2020).
5. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 δεν εισακούστηκε καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να νομοθετήσει μονομερώς και για αυτό πήγε το θέμα στο Eurogroup. Τί προέκυψε στο πρόσφατο Eurogroup; Η απάντηση που έδωσε στον Πρωθυπουργό ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ήταν: Μια νέα ιστορική ήττα της Ευρώπης στα χέρια ενός EG που αρνείται να σκεφτεί μακρο-οικονομικά.
6. Συμπερασματικά, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης, όπως και το 2009 και σήμερα, κινούμενη από τις επιλογές του Βερολίνου, η ΕΕ δείχνει αποφασισμένη να κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος: Να αντιμετωπίσει μια κρίση αλυσιδωτών χρεοκοπιών σαν να επρόκειτο για κρίση ρευστότητας.
Οι προτάσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον Πρωθυπουργό για το τί θα πρέπει να προτείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο
1. Ξεχάστε τον ESM: Το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής ανάλωσαν πολύ χρόνο ψάχνοντας τρόπο να χρησιμοποιηθούν τα Euro 410 δις δανειοδοτικής ικανότητας που παραμένουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε γιατί θα ήταν λάθος μια τέτοια κίνηση: Πρώτον, δεν θα έπρεπε να θέλουμε η Ευρώπη να δανείζεται για να στηρίζει την οικονομία μας μέσα από τα δομημένα ομόλογα που εκδίδει ο ESM. Δεύτερον, Γερμανία και Ολλανδία δεν θα συμφωνήσουν - τουλάχιστον έγκαιρα - να δίνονται δάνεια από τον ESM χωρίς νέα μνημόνια.
2. Επικεντρωθείτε σε μια μεγάλη έκδοση ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (περίπου 600 δις), με δήλωση της ΕΚΤ για στήριξη τους στην αγορά ομολόγων, για άμεσες επενδύσεις σε δομές υγείας και δημόσιες επενδύσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς δεν απαιτεί αλλαγή καταστατικού ή Συνθήκης.
3. 'Αμεση πίστωση τραπεζικού λογαριασμού κάθε φορολογούμενου στην Ευρωζώνη: Για την πιο αποτελεσματική αναπλήρωση της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ανακούφισης των ευρωπαίων πολιτών, η ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Hong Kong σήμερα και της Αυστραλίας το 2009: Η ΕΚΤ να δώσει (μέσω τραπεζικού συστήματος) σε κάθε φορολογούμενο κράτους-μέλους της ευρωζώνης Euro 2000. Συνολικό κόστος Euro750 bn.Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από την άνευ ορίου επέκταση του προγράμματος της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση) που έχει ήδη προικίσει με περίπου Euro3 τρις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες όμως αρνούνται να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα λάβει υπ' όψη τις προτάσεις του ΜέΡΑ25. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επικοινωνία τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.