Οι δηλώσεις του Χαμί Ακσόι προκάλεσαν αντίδρασεις
«Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αποτελούν τρανή απόδειξη για την ασυνεπή, παράνομη και απάνθρωπη πολιτική που ακολουθεί αυτή η χώρα. Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έρχονται στα σύνορά της, ως εχθρούς, χρησιμοποιεί χημικά, εναντίον τους χωρίς να ξεχωρίζει γυναίκες και παιδιά, θυμίζοντας τις ναζιστικές πρακτικές, και τους στέλνει στη χώρα μας. Με αυτές τις πρακτικές, η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ισχυρίζεται, αντίθετα, υπονομεύει όλες τις αρχές και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Με αυτές τις πρακτικές, η Ελλάδα παραβιάζει όλες τις συμβάσεις όπως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Σύμβαση για το Νομικό Καθεστώς των Προσφύγων, τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, αγνοώντας συγχρόνως το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι βασικές αρχές για την προστασία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο δεν πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις καθημερινές ανάγκες της γειτονικής μας χώρας. Αυτό που συνέβη στον Έβρο δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρωπισμό και τη γειτνίαση».
Οι δηλώσεις αυτές του Εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ο κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σε απάντηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα τόνισε: «Η χώρα που για πρώτη φορά στην Ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών, δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, είναι γνωστές οι επιδόσεις της Τουρκίας στους συγκεκριμένους τομείς.
Επιπλέον, είναι απολύτως απαράδεκτη η επιλογή της να επιδεικνύει, επανειλημμένως μάλιστα, ασέβεια στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Μας έχει συνηθίσει σε κυνικές παραβατικές συμπεριφορές κάθε κανόνα δικαίου, είτε αφορούν κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία ή σχέσεις καλής γειτονίας στον άμεσο περίγυρο και την ευρύτερη περιοχή.
Στοιχεία που άλλωστε καταγράφονται κάθε χρόνο σε εκθέσεις της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων. Τα κροκοδείλια δάκρυα ουδένα πείθουν. Της συστήνουμε αυτεπίγνωση».