Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε φραστική λογομαχία και με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν ο μοναδικός εξεταζόμενος μάρτυρας της σημερινής συνεδρίασης της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης ο κ. Τζανακόπουλος βρέθηκε στην αίθουσα 150 του Κοινοβουλίου, όπου ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της. Αντικείμενο της εξέτασής του ήταν η επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο τον Φεβρουάριο του 2018. Όπως είπε, η επίσκεψή του έγινε μετά από πλειάδα δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία στο σκάνδαλο Novartis εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
Την ολιγόλεπτη επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, ο κ. Τζανακόπουλος την χαρακτήρισε διαδικαστικού χαρακτήρα. «Μετά από όσα είχαν δει το φως δημοσιότητας, αποφασίσαμε να μεταβώ στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαζόταν στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτή και μόνο ήταν η ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική», φέρεται να είπε ειδικότερα ο κ. Τζανακόπουλος που απάντησε ότι η επίσκεψη ασφαλώς ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Γιατί έπρεπε να ενημερωθείτε εσείς;», ρώτησε τον κ. Τζανακόπουλο, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Το άρθρο 86 δεν αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να έχει ενημέρωση», φέρεται να απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «την ύπαρξη του φακέλου μάθαμε. Τίποτε άλλο». «Γιατί δεν μπορούσε να γίνει τηλεφωνικώς η ενημέρωση της κυβέρνησης;», ρωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος. «Δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς», απάντησε και επέμεινε: «Δεν ενημερώθηκα για μια ανοιχτή υπόθεση, αλλά για την ύπαρξη ή μη φάκελου».
«Στον Άρειο Πάγο συναντηθήκατε μόνο με την Εισαγγελέα;» (σ.σ. Ξένη Δημητρίου), ρώτησε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο βουλευτής ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Εσείς κάνετε συναντήσεις μόνο με τον Μανιαδάκη;», αντέτεινε ο κ. Τζανακόπουλος. Πηγές της επιτροπής παραθέτουν τον εξής διάλογο του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τον Θανάση Πλεύρη.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Γιατί δεν επιδιώχθηκε ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης;
Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός. Ρωτήστε τον κ. Αθανασίου ο οποίος, ως υπουργός, επέστρεψε φάκελο με παρατηρήσεις…
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Πόσος χρόνος χρειαζόταν για να διαμορφώσει κάποιος άποψη για το σκάνδαλο Novartis;
Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται από τη νοημοσύνη του καθενός. Εσείς και η ΝΔ μπορεί να χρειάζεστε δύο μήνες. Επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μόνο δύο ώρες. Μιλώ για εσάς κύριε Πλεύρη προσωπικά…
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Εγώ πάω στον Άρειο Πάγο για υποθέσεις. Εσείς έχετε ξαναπάει;
Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πάτε για τον Άδωνι Γεωργιάδη.
«Ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός»
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης για την επίμαχη δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. «Αυτή τη δήλωση την προσυπογράφω», απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος φέρεται επίσης να είπε, ότι ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ενήμερος για τη δήλωση αυτή του κ. Παπαγγελόπουλου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε, ποια είναι η σχέση του με την πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου. Απάντησε, ότι η Μαρία Παπασπύρου ήταν συνάδελφος της μητέρας του, αλλά χαρακτήρισε τη σχέση τους «απολύτως θεσμική».
«Το μακρύ χέρι του Σαμαρά»
Λίγο έλειψε η εξέταση να εκτραπεί, όταν στον Δημήτρη Τζανακόπουλο απηύθυνε ερωτήσεις ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Οι εφημερίδες έγραψαν για σύσκεψη στον Άρειο Πάγο. Συμμετείχατε;
Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε καμία σύσκεψη στον Άρειο Πάγο αλλά, όπως είπα, ολιγόλεπτη ενημέρωση για την ύπαρξη ή μη φακέλου. Θα αρχίσω να αναρωτιέμαι αν η τοποθέτησή σας σχετίζεται με την επιλογή σας να διαστρεβλώνετε σκόπιμα με αυτά που λέω ή έχει άλλες αιτίες…
Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Γνωρίζετε για άλλη σύσκεψη;
Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κεγκέρογλου, εδώ και 3 χρόνια, ως μακρύ χέρι του κ. Σαμαρά, εκφοβίζετε και τρομοκρατείτε ανθρώπους και παρεμβαίνετε στη δικαιοσύνη.
Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Από το 1976, που είμαι στο ΠΑΣΟΚ, κινούμαι βάσει των αποφάσεων του κόμματος.
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε το μακρύ χέρι του Σαμαρά.
Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εσείς έχετε κάνει αιμομιξία με τους ΑΝΕΛ.
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε εσείς που έχετε κάνει αιμομιξία με Γεωργιάδη και Βορίδη. Είστε περήφανος για τη σχέση σας με τον κ. Σαμαρά;
Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κατέθεσε στην επιτροπή ο εισαγγελέας κ. Αγγελής μια καταγγελία που αφορά στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης. Είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός;
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχικά ο κ. Αγγελής με κατηγόρησε, ότι συγκαλύψαμε το σκάνδαλο και μετά το αντίθετο. Άρα η στάση του αυτή τον καθιστά αναξιόπιστο μάρτυρα. Εξ όσων γνωρίζω, η κατάθεση Αγγελή έχει διαψευστεί από τους μάρτυρες. Δεν καταλαβαίνω, σε τι έπρεπε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός; Σας είπα, είχαν μεσολαβήσει δημοσιεύματα για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Επειδή δεν μπορούσε να σέρνεται αυτή η φημολογία και να σκιάζει το πολιτικό κλίμα, επισκέφθηκα τον Άρειο Πάγο, σχετικά με την ύπαρξη ή μη φακέλου. Για να μπει τέλος στη φημολογία και τίποτε άλλο.
Τζανακόπουλος: Αυτογελοιοποίηση της διαδικασίας
Λίγο μετά την εξέτασή του από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε τη διαδικασία.
«Μετά και τη σημερινή διαδικασία κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή-παρωδία, αποδείχθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η εξαίρεση, τόσο η δική μου όσο και του Παύλου Πολάκη, ήταν μια επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας που, εκτός των άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και τους στοιχειώδεις κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς κανόνες», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Προσέθεσε ότι «οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, ήταν προσχηματικές, πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια του κωμικού και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την επιμονή να εξαιρεθούμε. Επιμονή που αφορά, όχι μόνο τη ΝΔ, αλλά και τον άτυπο συνεργάτη της, κύριο Κεγκέρογλου, ο οποίος, ούτως ή άλλως, ενεργεί ως μακρύ χέρι της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά, εντός και εκτός επιτροπής. Είναι πλέον δεδομένο ότι, αφού η πλειοψηφία της επιτροπής βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να αποδείξει τις ανοησίες περί σκευωρίας, καταλήγει να αυτογελοιοποιείται».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζανακόπουλος θέλοντας να καταδείξει πως, μολονότι με απόφαση της πλειοψηφίας έχει εξαιρεθεί από μέλος της επιτροπής, δεν νομιμοποιεί αυτή την απόφαση, καθώς όταν εισήλθε στην αίθουσα, δεν κατευθύνθηκε στη θέση που προορίζεται για τους μάρτυρες προς εξέταση, σε θέση δηλαδή απέναντι από τα μέλη της επιτροπής, αλλά κάθισε ανάμεσα στους συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Ραγκούση και Γιάννη Γκιόλα. Έτσι, δεν ήταν δυνατό ο μάρτυρας να βρίσκεται στο οπτικό πεδίο των βουλευτών της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής που περίμεναν να του υποβάλλουν ερωτήσεις.
Στο κλίμα αυτό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε εκ προοιμίου, ότι η παρουσία του δεν ισοδυναμεί με πράξη που νομιμοποιεί τη σύνθεση της προκαταρκτικής επιτροπής (σ.σ. έχει ληφθεί απόφαση εξαίρεσής του από μέλος και απόφαση εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη, επίσης). Αντιθέτως, στοχεύει, όπως είπε, να αναδείξει την «παράνομη, αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική λειτουργία της επιτροπής».
Όπως εξάλλου είπε, η παρανομία δεν συνίσταται μόνο στην εξαίρεση του ιδίου και του συναδέλφου του, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, αλλά αφορά κυρίως, τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της προκαταρκτικής επιτροπής που έχουν στόχο την ευθεία παρέμβαση στη διενεργούμενη έρευνα της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Novartis. Στις μεθοδεύσεις αυτές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συμπεριέλαβε τον εκφοβισμό των προστατευομένων μαρτύρων, την κατασυκοφάντηση εισαγγελικών λειτουργών, με στόχευση τη συγκάλυψη του σκανδάλου και την προστασία των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό.