Ο υπ. Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σχολίασε τις εξελίξεις με τις επικείμενες καταθέσεις των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση»
Το σύννομο της υπαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» στο πρόγραμμα προστασίας και στο καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, θα επιδιώξουν να διερευνήσουν τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που θα βρεθούν στη ΓΑΔΑ για την πολυαναμενόμενη εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, στις τέσσερις το απόγευμα της Δευτέρας.
Από την άλλη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς οι πολυάριθμες επαναλαμβανόμενες καταθέσεις του «Μάξιμου Σαράφη» στην Εισαγγελία Διαφθοράς, περιελάμβαναν μια «καταιγίδα» περιστατικών δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, προκειμένου η Novartis να εξασφαλίζει προνομιακή μεταχείριση, είναι βέβαιο ότι και αυτά τα περιστατικά θα απασχολήσουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την επικείμενη εξέτασή του.
Ενώ όμως η πολυπόθητη εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα στις τέσσερις το απόγευμα, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τελεί σε αναμονή των απαντήσεων του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου για το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες. Στο διάβημα που είχε κάνει η προκαταρκτική επιτροπή στον Άρειο Πάγο, αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα, για τα οποία ζητούσε απαντήσεις. Ζητούσε δηλαδή, να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis και σε μια τέτοια περίπτωση αν θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
Κ. Τσιάρας: Λυδία λίθος η αξιοπιστία των μαρτύρων
Το συγκεκριμένο ζήτημα χαρακτήρισε «λυδία λίθο» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προσκεκλημένος στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN, το πρωί του Σαββάτου.
«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ένας θεσμός ο οποίος πανευρωπαϊκά, δίνει πολύ σοβαρά αποτελέσματα. Παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και το οποίο νομίζω, ότι θα καθορίσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων μαρτύρων αλλά και όλη τη διαδικασία. Το αν και κατά πόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είχαν εμπλοκή στην υπόθεση Novartis. Eδώ είναι η λυδία λίθος του συγκεκριμένου ζητήματος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι με τις ερωτήσεις που θα τεθούν και τις απαντήσεις που θα δοθούν, θα μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πού κινούνται ή πού έχουν κινηθεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της προκαταρκτικής επιτροπής πώς θα κινηθεί, προκειμένου, είτε να εμβαθύνει είτε να ζητήσει ενδεχομένως άλλες διευκρινίσεις, είτε από τον 'Αρειο Πάγο είτε μέσα από τη διαδικασία για το πού μπορεί να οδηγηθεί αυτή η υπόθεση».
Όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε αν πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος μάρτυρες που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος. «Πρέπει να απαντηθούν πολύ κρίσιμα ερωτήματα», είπε και πρόσθεσε: «όσο και αν πιστεύω ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ως θεσμός, συνεισφέρουν ουσιαστικά στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στη διερεύνηση υποθέσεων, πρέπει από την άλλη πλευρά, να τηρείται η απόλυτη νομιμότητα, σε σχέση με το ποιος μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Όταν υπάρχει ισορροπία, τότε νομίζω ότι λειτουργούμε για το καλό και η δικαιοσύνη λειτουργεί με τον πραγματικό της ρόλο. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τηρείται ο ένας ή ο άλλος όρος, αντιλαμβάνεστε ότι προφανώς υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο προφανώς πρέπει να αναζητηθεί και αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν και άλλου είδους εξελίξεις».
Ο υπουργός επισήμανε πως με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία μπορεί για κάποιον λόγο να τύχουν ασυλίας την επόμενη μέρα, να καταστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι κακώς οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» μπήκαν στο καθεστώς προστασίας από τους εισαγγελείς, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι «τότε προφανώς θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες» γιατί «όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί προστατευόμενος μάρτυρας να είναι εμπλεκόμενο πρόσωπο και αν αυτό δεν έχει τηρηθεί, τότε το πρόβλημα τεράστιο και βεβαίως δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα από αυτό που ονομάζεται αναζήτηση ευθυνών για πολιτική παρέμβαση, διότι τότε θα έχει αποδειχθεί αυτό που όλοι απευχόμαστε να ισχύει, δηλαδή ότι η δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε, με συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει πολιτική δίωξη στην υπόθεση Novartis».
Το μείζον η εξέταση
Παρά το γεγονός ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» προσέρχεται με τους δικούς τους όρους στην εξέταση στη ΓΑΔΑ, δηλαδή, εξέταση με τεχνικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας και του προσώπου του, το μείζον επετεύχθη. Ο μάρτυρας προσέρχεται τελικά προκειμένου να εισφέρει στη διενεργούμενη έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξε σκευωρία, σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, με αντιθεσμικές παρεμβάσεις, εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης και στήσιμο μαρτύρων. Σε αυτό το πλαίσιο όμως απαντήσεις θα δοθούν και για την υπόθεση Novartis αυτή καθεαυτή.
Το αίτημα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες έγινε δεκτό και τα μέλη της επιτροπής αναμένουν τις απαντήσεις του «Μάξιμου Σαράφη». Η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ για το «βγάλσιμο της κουκούλας» δεν έχει τελειώσει, εκτιμούν όλες οι πλευρές, που αναμένουν να δουν αν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» πρέπει δουν την «πόρτα εξόδου» από το καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος έστω και αν τελικά διατηρήσουν την έτερη ιδιότητά τους, αυτή του προστατευόμενου μάρτυρα.