Ο υπ. Μετανάστευσης μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας των νέων κλειστών δομών, τις κάρτες εισόδου-εξόδου και τις αποζημιώσεις των ιδιωτών
Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα Δευτέρα το σχέδιό της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό με την επίταξη εκτάσεων γης για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους αιτούντες άσυλο σε Λέρο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο και ήδη έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την απόφαση της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας των δομών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δεδομένο, έχει συζητηθεί με τις τοπικές αρχές. Έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει η συζήτηση και να δώσουμε λύσεις, όπως μας ζητούσε ο κόσμος. Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες, απέναντι στους Έλληνες
Με τα ανοικτά κέντρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλου που λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου και που μας επιτρέπει οι νέες αφίξεις να κρατούνται για κάποιο διάστημα, οι παραβατικές συμπεριφορές και όσοι είναι προς επιστροφή, επίσης να κρατούνται.
Τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια αυτά τα κέντρα και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης. Οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, θα κλείσουν.
Από 40.000 ανοικτές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στα 5 ελληνικά νησιά, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει πλέον τις μισές και μάλιστα κλειστές. Ουσιαστικά μία αποσυμφόρηση των νησιών κατά 50%.
Πολλοί από όσους φύγουν, θα έχουν πάρει ήδη άσυλο και μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα. Κάποιοι θα επιστραφούν στην Τουρκία με τη διαδικασία ασύλου που ισχύει. Έχουμε προτάξει επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανοίξουμε διαδρόμους επιστροφών.
Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα για να μην βλέπουμε τις εικόνες που είδαμε τελευταία στη Μόρια».
Ο τρόπος λειτουργίας των κλειστών δομών
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των νέων κλειστών δομών και στις κάρτες εισόδου-εξόδου:
«Οι νέες αφίξεις κρατούνται για 25 ημέρες και μπορούμε μέσα σε αυτό το διάστημα να δώσουμε τελική απάντηση αν δικαιούνται άσυλο ή όχι. Όποιος δεν παίρνει, μπορεί να κάνει προσφυγή. Επίσης έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά για 50 ημέρες. Η κάρτα εισόδου -εξόδου είναι για όσους δεν έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, δεν είναι προς επιστροφή και δεν είναι νέες αφίξεις. Το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά ώστε να μην επαναληφθούν εικόνες βραδινής παραβατικότητας.
Οι νέες δομές είναι μικρότερες, κλειστές, με τάξη, αυτόνομες ιατρικά με δικά τους ιατρεία ώστε να μην επιβαρύνουν τα τοπικά νοσοκομεία και με κανόνες υγιεινής. Χρειάζεται αποσυμφόρηση των νησιών, αποτρεπτική πολιτική προστασίας των συνόρων, επιστροφές στην Τουρκία και κλειστά κέντρα να φέρουν ασφάλεια στους κατοίκους.
Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε το πρόβλημα. Θα είμαστε καθημερινά σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως κάποιοι αιφνιδιαστήκαν αλλά η συζήτηση υπήρχε επί μήνες.
Όσο για τον περίφημο πλωτό φράχτη: Είναι πιλοτικός, αν λειτουργήσει θα επεκταθεί. Είναι θέμα του υπ. Εθνικής Άμυνας το πού θα τοποθετηθεί.
Πήραμε ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η επίταξη. »