Είναι σαφής παραβίαση της Συμφωνίας του Βερολίνου, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος
Σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.
Οι δυο άντρες χαμογελαστοί αγκαλιάστηκαν και χαιρετήθηκαν στη δεύτερη συνάντηση τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Στις δηλώσεις τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινή καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου 'Αγκυρας - Σάρατζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο 'Αουσβιτς.
«Αυτός ο τόπος φρίκης με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό. Για τα όρια του ανθρώπου για τη βία και τη δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα είμαι εδώ στο Παρίσι, όπου σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις μέρες για πρώτη φορά η γαλλική έκδοση του Μαουντχάουζεν, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, που κρατούμενος κι αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έργο που μελλοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα, πως είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον Γάλλο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της γαλλικής μετάφρασης του έργου και πρόσθεσε: «Μετά τις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Μακρόν οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα».
Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Εμ. Μακρόν.
Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.
«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.
Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:
«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».