Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή να ακολουθούν τους κανόνες καλής γειτονίας
Στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα χαρακτήρισε την ένταξη του Μαυροβουνίου και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς στην Ποντγκόριτσα, ενώ παράλληλα κάλεσε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή να ακολουθούν τους κανόνες καλής γειτονίας.
«Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επαναλάβω την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις προσπάθειές σας για την ένταξη στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα της ΕΕ».
«Η Ελλάδα, από την πλευρά της, ήταν ενεργητική στην εφαρμογή μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Επιλέξαμε τον δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία από όλους τους γείτονές μας, στην ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα σήμερα με τον κ. Νταρμάνοβιτς, αλλά και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιβάν Μπράτζοβιτς, συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των «εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ακόμη ότι στα πλαίσια των προσπαθειών της Ελλάδος να αναζωογονηθεί η Διαδικασία Διεύρυνσης, θα διοργανωθεί στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, μια υπουργική διάσκεψη με τη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων και των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε διάφορους τομείς στις ήδη πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, όπως «στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την έρευνα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, η οποία ελπίζουμε ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον».
Πρόσθεσε δε, πως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «την επιτυχημένη αποστολή αστυνόμευσης του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου», από Ελλάδα και Ιταλία.
«H Ελλάδα έχει υποστηρίξει με σταθερότητα την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύρυνση της ΕΕ. Είναι εξάλλου η χώρα που ξεκίνησε τη διαδικασία της διεύρυνσης με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.