Μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας
Το ρόλο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στην διατήρηση της ειρήνης και της γεωστρατηγικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό.
«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες, αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε, ότι «ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου σημειώνοντας ότι παράλληλα «η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή». Επιπλέον τόνισε, ότι «η εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί μια εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, ότι «η ΕΕ έχει υποστηρίξει τον EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος» και τόνισε, ότι «για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης». Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι «ο EastMed υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ».
Αναφερόμενος στα οφέλη για τη χώρα μας, είπε ότι «και για την Ελλάδα η πρόβαση σε φτηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία» και πρόθεσε ότι «ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και περιοχές, που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου (Κρήτη, Πελοπόννησος, δυτική Ελλάδα)».
Αφού σημείωσε, ότι «ο νέος αυτός αγωγός είναι τεχνικά υλοποιήσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικότερος σε σχέση με άλλες επιλογές», υπογράμμισε ότι «η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής». Συμπλήρωσε ότι «η συμφωνία θα αναδειχτεί ακόμη περισσότερο, όταν θα υπογραφεί και από την Ιταλία, κάτι που είμαι σίγουρος, ότι θα γίνει πολύ σύντομα».
Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «σήμερα δεν υπογράψαμε απλά μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και την απόφασή μας για μια στρατηγική σύμπλευσή μας σε μια περιοχή που έχει ανάγκη από συνεργασία». Πρόσθεσε δε, ότι οι τρεις χώρες είναι ανοιχτές σε συνεργασίες, αρκεί αυτοί που θέλουν αυτήν την συνεργασία, να σέβονται την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Κατέληξε δε τονίζοντας, ότι «ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Ο EastMed είναι ένα αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής».
Αναστασιάδης: Η συμφωνία μας δεν στρέφεται κατά καμίας χώρας
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός η σημερινή συμφωνία» και συμπλήρωσε ότι «επιβεβαιώνουμε πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει, δεν περιορίζεται σε θεωρητικές ή κενές περιεχομένου συζητήσεις».
Συμπλήρωσε στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στην Τουρκία, ότι «οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να επιτευχθούν, όταν χώρες με κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να απομονώνονται». «Η σημερινή συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας» τόνισε.
Νετανίαχου: Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε από την πλευρά του, ότι «είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα, λίγες μέρες μετά και το άνοιγμα του κοιτάσματος Λεβιάθαν». Χαιρέτισε δε την συνεργασία με την Κύπρο και της Ελλάδα, που όπως είπε «προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή».
Στέλνοντας και αυτός εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στην Τουρκία, είπε ότι «δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι «υπάρχει μια ανωμαλία που θα ήθελα να αναφέρω από ιστορικής σκοπιάς» και συμπλήρωσε ότι «εμείς (σ.σ. οιτρεις χώρες) δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες, που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε». Κατέληξε δε λέγοντας, ότι «αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι».