«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»
Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αποτελεί μία απτή απόδειξη της πρόθεσης των τριών κρατών να κάνουν συνέργειες προκειμένου να έχουν το δικό τους ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Μεσογείου, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη πιθανή κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «βασική μας αρχή είναι ότι κανείς δεν πρέπει να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν φοβόμαστε». «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», κατέστησε σαφές.
Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας παρατήρησε ότι «αν πάμε στη φάση της στρατιωτικής εμπλοκής ασφαλώς και θα είμαστε μόνοι μας. Αλλά -πρόσθεσε- όλη αυτή η καλλιέργεια και εμβάθυνση των συμμαχικών σχέσεων έχει ως αποτέλεσμα να εισακούονται τα εθνικά μας δίκαια, έτσι ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο της στρατιωτικής εμπλοκής».
Όσον αφορά τη στάση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι «ώρες- ώρες, μου θυμίζει αυτόν που προσπαθεί να αναβιώσει την παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως απέναντί του βρίσκει ένα "τείχος" χωρών που προβάλλουν αντιρρήσεις απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αγορά φρεγατών από τη Γαλλία επανέλαβε ότι είναι στο «τραπέζι», όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, δηλώνοντας ότι «θα αγοράσουμε αυτό που θέλουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού μας».
Για την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι η αμερικανική πλευρά θα το θέσει στο «τραπέζι» της συζήτησης κατά τη συνάντηση που θα γίνει στην Ουάσινγκτον.
Όσον αφορά στους μισθούς των ενστόλων επισήμανε ότι θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, ενώ σχετικά με τη συζήτηση περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας υποστήριξε ότι δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου.
Τέλος, για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι πρόκειται για «μια καλολαδωμένη μηχανή που γνωρίζει πώς να ενεργοποιηθεί για τα δύσκολα και πώς να λύσει προβλήματα, συντρέχοντας ανθρώπους που υποφέρουν σε τέτοιες περιστάσεις».