«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο» τονίζει ο υπ. Περιβάλλοντος
Έντονη κινητικότητα σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.
Ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε διαψεύδουν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σύμφωνα με τις οποίες στις αρχές του χρόνου θα υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για την προώθηση του αγωγού.
Τονίζουν ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπενθυμίζουν τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz κατά την οποία οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη τόσο του East Med όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.
Στην ίδια συνάντηση εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης είχε εκφράσει «τις ευχαριστίες της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη της ισραηλινής πλευράς προς την Ελλάδα σε σχέση με το προσφάτως υπογραφέν νομικά ανυπόστατο Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Αλ Σαράτζ (κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη».
Οι πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ακόμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή υπέρ της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του σήμερα στον τ/σ Σκάι, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν, σημειώνοντας ακόμη ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο».
Οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει για τον αγωγό Εast Med δείχνουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό αλλά και οικονομικά βιώσιμο καθώς το κόστος μεταφοράς του αερίου είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές.