«Επιδεινώνεται της σχέσης της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων»
«Όχι στον εφησυχασμό. Εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά». Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πάρει θέση και να δεσμευτεί στις «κόκκινες» γραμμές απέναντι στις επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν.
«Αρνηθήκατε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πήρατε πάνω σας όλη την ευθύνη. Είναι σαφές ότι εσείς δεν έχετε ολοκληρωμένη στρατηγική. Εκείνο όμως που έχει πιο πολύ σημασία, είναι να υπάρχει εθνική γραμμή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλη μια χαμένη ευκαιρία, όπως το 2004 με την κυβέρνηση Καραμανλή», είπε.
Επανέλαβε δε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, που συνιστούν -όπως είπε- μια συνεκτική εθνική γραμμή: «Την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών. Την ενίσχυση των συνεργασιών μας στην ευρύτερη περιοχή μας. Την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης. Την επιδίωξη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία, ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων, τονίζοντας ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησής σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή».
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε, ότι με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας», σημείωσε.
Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, παρατήρησε ότι με τον προϋπολογισμό «επιδεινώνετε περαιτέρω την αρνητική σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από την πολιτική σας απουσιάζει επιδεικτικά κάθε μέτρο για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και είναι οι τελευταίοι στις ελαφρύνσεις. Απουσιάζει κάθε μέτρο για τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Όπως και από το σχέδιο Ηρακλής για την ενίσχυση των Τραπεζών και την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, λείπει κάθε μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, από τους πλειστηριασμούς. Τώρα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα, αλλά από το 2021. Δεν θα πούμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί με επιπλέον 7 δισ. ευρώ πληρώνει ο ελληνικός λαός για το 2020, την άρνησή του να στεναχωρήσει την κ. Μέρκελ, την ένταξή του, δηλαδή, στο κλαμπ των προθύμων».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, καθώς «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων και πως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι όλα τα βάρη. Με την οικονομική πολιτική στα ίδια χνάρια, με αυτούς τους προϋπολογισμούς και αυτές τις αντιλήψεις, μόνο παρατείνονται τα αδιέξοδα της χώρας, δεν δημιουργείται προοπτική για τους νέους ανθρώπους», τόνισε και επεσήμανε ότι η δήθεν «κανονικότητα» που οδήγησε στην κρίση, στα μνημόνια και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, είναι ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση να χτιστεί ξανά το συγκεντρωτικό, συντηρητικό, αυταρχικό κράτος.
Αναφερόμενη στη πρόταση του κόμματός της, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για την αναγέννηση της χώρας, με «πράσινο» συμβόλαιο. «Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτή την προοδευτική αλλαγή», υποστήριξε η κ. Γεννηματά και ανήγγειλε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, τώρα. «Να νομοθετήσουμε τώρα. Είναι οι άνθρωποι που έπληξε πάνω από όλους η κρίση. Τους το οφείλουμε», ανέφερε, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί.
Ανέπτυξε οκτώ παρεμβάσεις με στόχο την εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, την παροχή κινήτρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής του Έλληνα αγρότη με φορολογικά μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα του και στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να επιχειρήσουν, να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει, την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
«Συνεχίζουμε σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό και την συντήρηση. Σταθερά στην αυτόνομη πορεία μας. Μόνο μια ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, η δική μας παράταξη θα φέρει τη νέα αλλαγή», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.