Σκληρή κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Εφ' όλης της ύλης επίθεση κατά του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2020, αποκαλώντας τον «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».
Πρώτη στην σειρά, ήταν «η υπόσχεση για ανάπτυξη 4% που έγινε 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα, ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%». Επίσης, χαρακτήρισε απάτη την «δήθεν μεγαλοψυχία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» και εξήγησε, ότι επί της ουσίας «πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια».
Χαρακτήρισε επίσης τερατώδη απάτη την «δήθεν ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία, αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε, με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
Απάτη χαρακτήρισε και την εκστρατεία για το κοινωνικό μέρισμα, που «όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε "ψίχουλα". Και ενώ τα "ψίχουλα" δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200.000 νοικοκυριά». Συνεχίζοντας την παράθεση, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απάτες «το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», «το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας», «την προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης».
Πέραν της οικονομίας, «απάτη μέγιστη και τρισάθλια» εκ μέρους της ΝΔ ήταν κατά τον Αλέξη Τσίπρα η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. «Που τώρα, ορθώς, θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε. Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε» είπε.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, ότι «ο τελευταίος Προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια....». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ρώτησε: «Ο δικός σας Προϋπολογισμός τι κάνει; Πού είναι αυτά τα μέτρα; Πού είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε; Είπαμε: Απάτη. Όμως πέραν της απάτης, ποια είναι η δική σας φιλοσοφία; Έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει, εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων».
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι η οικονομική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει δοκιμαστεί σε όλο τον πλανήτη και έχει αποτύχει: Πρόκειται για την «στρατηγική αύξησης των κερδών, με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας...Η στρατηγική σας είναι: Πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Και θα έρθει η ισχυρή ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στην δική του πολιτική είπε: «Περιορίσαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο πριν από την κρίση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της φτώχειας από 23,1% το 2012-2013, αποκλιμακώθηκε στο 18,5% το 2018. Ποσοστό χαμηλότερο ακόμα και από την εποχή πριν τα μνημόνια... Παραδώσαμε μια Ελλάδα έξω από την παγίδα χρέους, με την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ στο 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Παραδώσαμε ισχυρό απόθεμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ύψους, περίπου 37 δισ. ευρώ…».
Σε σχέση με τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για δημοσιονομικό κενό, ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας πως «παραδώσαμε, όχι δημοσιονομικό κενό 394 εκατ. ευρώ για το 2019, όπως λέει ο δικός σας λογαριασμός απάτης, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, όπως λέει ο λογαριασμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 1,783 δισ. ευρώ - δηλαδή αυξημένο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβέρνησης λέγοντας πως «το τρίτο τρίμηνο του 2019, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0%. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ το μήνα Οκτώβρη είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας στο ισοζύγιο απολύσεων προσλήψεων με 126.000 περισσότερες απολύσεις έναντι των προσλήψεων. Αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα γραφής της πολιτικής σας».
Στις δε κοινωνικές δαπάνες του Προϋπολογισμού, δηλαδή, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον πολιτισμό, παντού καταγράφονται, είτε μικρές μειώσεις είτε στασιμότητα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Αντίθετα, εμφανίζονται, για πρώτη φορά αυξημένες δαπάνες για τα γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, καθώς επίσης και υψηλά κονδύλια για τον λεγόμενο «επιτελικό συντονισμό» στα υπουργεία. Δηλαδή, για το πολυπληθές δήθεν επιτελικό κράτος της Δεξιάς». Έκανε ειδική αναφορά «στον κ. Πατέρα που διορίστηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας έναντι 1000 ψήφων» αλλά και στον κ. Διαματάρη για «τα ψέματα που αφορούσαν τους τίτλους σπουδών του».
Επανερχόμενος στον Προϋπολογισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η φιλοσοφία του συνιστά επανάληψη των συνταγών που μας οδήγησαν στη κρίση. Υπερασπίστηκε τις δικές του προβλέψεις πριν τις εκλογές, κάνοντας ειδική αναφορά «στον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. που θα μας έδινε τη δυνατότητα να δώσουμε επιπλέον 2 δισ. σε κοινωνικές δαπάνες και περικοπές φόρων μέσα στο 2020. Την επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% + 7,5% τα δύο επόμενα χρόνια. Την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, για την έρευνα, για την ανάσχεση του brain drain».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «αρκείστε μόνο σε ψεύτικα επικοινωνιακά τεχνάσματα, ότι δήθεν ενώ θα διώχνατε στο εξωτερικό 4.500 νέους (από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που δεν ανανεώνεται) που ήδη δουλεύουν στην Ελλάδα, θα φέρετε 500 καινούργιους από το εξωτερικό». Κλείνοντας, είπε ότι «ο Προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε είναι προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης. Είναι άδικος και το κυριότερο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Διευρύνει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες...Καταψηφίζουμε λοιπόν τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ».
Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στα θέματα νόμου και τάξης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Χαρακτήρισε «χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης» και αναφέρθηκε «στις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».
Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση».
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική». Σημείωσε ότι ακόμη και ο Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εκτεταμένη αναφορά και στα ελληνοτουρκικά και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό, προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Σημείωσε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή προσέγγιση, διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα και να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη γείτονα» και πρόσθεσε ότι «ορθώς πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά την αλλαγή ρότας της Τουρκίας, «η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσει να υπάρχει...» και ανέφερε: «Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία, παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να μιλάμε για "την εποχή των κανονιών" και να βάζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσής μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού».
Ακολούθως, εξήγησε ότι φιλειρηνική πολιτική δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή». Σημείωσε ότι «μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπερψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο, και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης».
Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους πρόσφατους χειρισμούς του, λέγοντας πως «το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι "να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές". Ούτε ότι "δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο". Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν, και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν, την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Συνεχίζοντας είπε ότι η φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία και πρόσθεσε ότι «πρέπει για μία ακόμα φορά να δώσουμε μάχη, προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε ξανά προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ, ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί». Είπε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ωστόσο διατράνωσε ότι «δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς».
Είπε ακόμη, ότι στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου και ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016, και να προχωρήσουν, οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.