Δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης
Μη νόμιμη και απορριπτέα χαρακτήρισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η θέση, ότι η παραπάνω «συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του Λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες Λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» τόνισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.
Ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής είπε επίσης, ότι η συμφωνία είναι απορριπτέα και άκυρη, διότι αυτοί που τη υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα. Η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει απορριφθεί, δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή δύο φορές και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα. Οπότε, σημείωσε ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής-σύναψης μνημονίων, που είναι στην πραγματικότητα συμφωνία, (διότι) άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού λαού και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ παρέδωσε στον κ. Τασούλα γραπτή επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές, «για να ενημερωθούν για τη στάση του φίλου-γείτονα λιβυκού λαού, που αντιμετωπίζει τα δεινά…». Τόνισε επίσης, ότι «θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία, βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου, και σε όλα τα διεθνή φόρα, έχουμε ζητήσει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και της Βουλής των Ελλήνων, τόσο για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία-συνθήκη, όσο και για να καθορίσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο μέλλον για τον ελληνικό λαό και τον λιβυκό λαό, για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».
Αναφερόμενος στην ενίσχυση των ελληνολιβυκών σχέσεων, ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα επιβεβαίωσε την επιθυμία του λαού του «να ξεκινήσουμε τη θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση» των δύο χωρών, ενώ απηύθυνε πρόκληση προς τις ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν, κυρίως στη ανοικοδόμηση Λιβύης. «Περί το 90% Λιβύης είναι υπό τον έλεγχο του λιβυκού στρατού και υπό τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα ιδίοις όμμασι, μπορεί να έρθει να μας επισκεφθεί Λιβύη» είπε ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής και κατέληξε: «Επιβεβαιώνουμε και καθησυχάζουμε τον ελληνικό λαό, ότι η στάση μας είναι ενιαία και ισχυρή εναντίον αυτής της συνωμοσίας που επιβουλεύεται τα δικαιώματα του ελληνικού και του λιβυκού λαού».
Τασούλας: Ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη Λιβύη
Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας σημείωσε, ότι η ενημέρωση που είχε ο ίδιος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ελληνολιβυκής επιτροπής φιλίας, Άγγελος Συρίγος, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη «αποκτά πρόσθεση σημασία για εμάς ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Αγκίλα Σάλεχ έχει τοποθετηθεί εντελώς πρόσφατα με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα [..] για την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη».
Ως ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Τασούλας, ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη Λιβύη και, προφανώς, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ προς αυτόν τον σκοπό. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι η παρουσία του Λίβυου ομολόγου του στην Αθήνα, «θα βοηθήσει κι εμάς να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις προς την κατεύθυνσης της ειρήνευσης και της ομαλότητας στη Λιβύη».
Δένδιας: Θα βοηθήσουμε για την ειρήνευση στη Λιβύη
Ο παριστάμενος στη συνάντηση υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία, όπως τόνισε «τα memoranda τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή. Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Είπε ακόμη, ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Salamé και αυτό το δηλώσαμε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως του δηλώσαμε και την ετοιμότητα μας σαν ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Λιβύη».