Δείτε όλη την αιτιολογική έκθεση
Θέμα χρόνου είναι πλέον το να μπει το πρώτο ελληνικό F-16 στο εργοστάσιο και να αναβαθμιστεί στην έκδοση Viper, καθώς κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» που αφορά, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16.
Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης
Μαζί όμως με τα F-16 το δρόμο της παίρνει και η υπόθεση της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και η «εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-On Support/FOS) των Mirage-2000.
Το νομοσχέδιο, στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και ετοιμότητας προβλέπει επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω της αποδοχής της πρότασης του κατασκευαστή των αεροσκαφών Lockheed Martin για την υλοποίηση απαραίτητων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. Τα προγράμματα αυτά είναι συνολικής αξίας διακοσίων εβδομήντα εννέα εκατομμυρίων επτακοσίων δέκα χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ (279.710.000 USD) επ' ωφελεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Για την υποστήριξη και την διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας και αποδοτικότητας του οπλικού συστήματος των αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 σε βάθος επταετίας, προβλέπεται η έγκριση τριών σχεδίων συμφωνιών FOS με τις τρεις κατασκευάστριες εταιρείες. Η συμφωνία με τις κατασκευάστριες εταιρίες για τα Mirage 2000 είναι ύψους 260.050.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η παρουσίαση του νομοσχεδίου: «Με τις τρεις πρώτες διατάξεις του σχεδίου νόμου εξασφαλίζονται βασικές και καίριες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα, στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και ετοιμότητας προωθείται η επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω της αποδοχής της πρότασης του αποκλειστικού κατασκευαστή των εν λόγω αεροσκαφών, LOCKHEED ΜΑRTIN, για την υλοποίηση των απαραιτήτων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, επ’ ωφελεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και η υποστήριξη και η διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας και αποδοτικότητας του οπλικού συστήματος των αεροσκαφών τύπου MIRAGE 2000/-5 σε βάθος επταετίας, μέσω της έγκρισης τριών σχεδίων Συμφωνιών – Πλαίσιο Εν Συνεχεία Υποστήριξης με τις τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, «DASSAULT AVIATION», «THALES DMS FRANCE» και «SAFRAN AIRCRAFT ENGINES». Στον τομέα της επιχειρησιακής υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού καθίσταται αναγκαία η οριστική διευθέτηση του ζητήματος των Επιπλέον Υλικών (Excess Materials), ως εκκρεμότητα που ανέκυψε κατά την εκτέλεση του προγράμματος υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ», καθώς και λοιπών υλικών, που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια παρόντων ή μελλοντικών εργασιών συντήρησης στα υποβρύχια. Οι υπόλοιπες διατάξεις αποσκοπούν στην επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων, δυσλειτουργιών και νομικών εκκρεμοτήτων που ανέκυψαν κατά το στάδιο εφαρμογής των οικείων διατάξεων που τροποποιούνται».
Δείτε εδώ όλη την αιτιολογική έκθεση
Να θυμίσουμε πως ανάμεσα σε αυτά που θα έχει το «νέο» F-16 της πολεμικής αεροπορίας θα είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιεί κάθε οπλικό σύστημα που υπάρχει στο σύγχρονο οπλοστάσιο, μεταξύ των οποίων και ο πύραυλος AGM-88Ε HARM. Πρόκειται για πύραυλο «φονιά» των εχθρικών ραντάρ (βλέπε S-400) με πολύ ανώτερες δυνατότητες από τον πύραυλο ιδίου τύπου αλλά προγενέστερης έκδοσης που διαθέτει ήδη η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.