«Στόχος να γίνει χωρίς επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός ολιστικού σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση, χωρίς επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και προς την κατεύθυνση αυτή θα δημιουργηθεί μία διυπουργική επιτροπή με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, για τον συντονισμό των δράσεων της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι η διυπουργική αυτή επιτροπή, θα έχει την επίβλεψη του συνολικού σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειές της, ενώ ταυτοχρόνως θα τοποθετηθεί και ένας ειδικός συντονιστής με πείρα στη διαχείριση τέτοιων διυπουργικών σχεδίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο καλύτερα και ταχύτερα γίνεται.
Στην ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη απραξία στον τομέα αυτό, και ρώτησε για το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με την Μεγαλόπολη, επισημαίνοντας πως απαιτούνται μέτρα για να μην ερημώσει η περιοχή.
«Διαμορφώνουμε ένα ολιστικό σχέδιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο στη Δυτική Μακεδονία, μιας Περιφέρειας που προφανώς θα έχει διάφορες επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση, όσο και στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Προφανώς είμαστε - και θα είμαστε συνέχεια - σε επαφή με τον δήμαρχο της περιοχής, με τους φορείς και τους βουλευτές της περιοχής, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που είναι ένα σχετικά καινούργιο πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς τον βουλευτή, ότι η κυβέρνηση δεν είναι μακριά από την προσέγγιση των εναλλακτικών λύσεων και προσβλέπει στην συνεργασία προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
«Επιδιώκουμε μια σφαιρική προσέγγιση στο ζήτημα, θα παραμείνουμε σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια, με τους βουλευτές, με τους φορείς, με τους εργαζομένους, έτσι ώστε αυτό το πραγματικά μεγάλο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης που έχουμε μπροστά μας, να εξελιχθεί ομαλά, χωρίς να αφήσει σημάδια στις περιοχές. Συνολικά θα ωφελήσει. Θα ωφελήσει περιβαλλοντικά, θα ωφελήσει τη ΔΕΗ (και γι' αυτό το κάνουμε) αλλά προφανώς θα προσέξουμε πάρα πολύ για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στις περιοχές αυτές, οι οποίες δικαιούνται ένα μέλλον και χωρίς τον λιγνίτη» τόνισε.
Πλήρης αξιοποίηση
Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ειδικότερα ότι θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. Δεδομένου δε ότι αποτελεί βασική πολιτική της ΕΕ η απολιγνιτοποίηση, η χώρα μας θα διεκδικήσει αυξημένα κεφάλαια κι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης, έτσι ώστε η Ελλάδα «που θα βρεθεί στην πρωτοπορία της απολιγνιτοποίησης να τύχει και της αντίστοιχης αντιμετώπισης από την πλευρά της ΕΕ». Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να κινητοποιηθούν τα 130 εκατ. ευρώ από το τέλος της ΔΕΗ, που θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στις Περιφέρειες και στους δήμους από το 2014 και έπειτα, και τα οποία δεν έχουν αποδοθεί».