Tο σχέδιο «Ηρακλής» θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες
«Το τραπεζικό σύστημα σταδιακά ανακάμπτει και τα κόκκινα δάνεια σταδιακά μειώνονται αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και υπάρχει ανάγκη ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων στα επόμενα δυο με τρία χρόνια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 2nd NPL Summit με θέμα: «Κόκκινα Δάνεια- Ανοίγματα - Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης».
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι παρά τα έντονα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης παραμένει πρόβλημα η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και επανέλαβε ότι ο εφαρμοστικός νόμος για το σχέδιο «Ηρακλής» θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας το σχήμα που προτείνει η κυβέρνηση έχει λάβει την έγκριση της ΕΕ, ολοκληρώθηκε χθες η διαβούλευση γι΄αυτό, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία προκειμένου το σχετικό νομοθέτημα να εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Υπό το πρίσμα αυτό, υιοθέτησε συστημική λύση, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας, όπου το κράτος εγγυάται, μέσω σχήματος προστασίας ενεργητικού, το καλύτερο μέρος της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων, έναντι προμήθειας.
Το σχήμα αυτό έχει ήδη λάβει την έγκριση της Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η εσωτερική διαβούλευση, ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, στέλνεται άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές για γνωμοδοτήσεις, και εισάγεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο προς ψήφιση, τις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σημαντική, μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου - στο τέλος του έτους - συσσωρευμένου αποθέματος κόκκινων δανείων, ανέφερε, τονίζοντας ότι ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων είναι έντονο.
Ταυτόχρονα, τόνισε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο σκέλος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, υπό το πρίσμα των δανειοληπτών και της σχέσης αυτών με το τραπεζικό σύστημα. Προωθούμε και βελτιώνουμε εργαλεία και διαδικασίες ρύθμισης οφειλών των δανειοληπτών, συνεχίζοντας, απρόσκοπτα και αδιάλειπτα, την προσπάθεια για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα, εστιάζουμε, μαζί με τα πιστωτικά ιδρύματα, στην ανάγκη επιβράβευσης της συνέπειας, προσθεσε ο κ.Σταικούρας.