«Έχουμε μια πληγή που αιμορραγεί και δεν παρεμβαίνουμε και η πληγή είναι ο Ποινικός Κώδικας»
Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή κινούνται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της κακουργιοποίησης πλημμεληματικών συνμπεριφορών, είναι η θέση που διατυπώθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».
«Η παθογένεια του νομικού συστήματος που δημιουργούσε τον φαύλο κύκλο και στο σωφρονιστικό σύστημα, ήταν η τεράστια κακουργιοποίηση πλημμεληματικών αδικημάτων. Η χώρα μας είχε ανάγει, αβέρτα κουβέρτα, σε κακουργήματα πάρα πολλές παραβατικές και παράνομες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος και να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα μονίμως υπό κατάρρευση και να αναγκάζεται υποκριτικά συνεχώς η ελληνική πολιτεία να κάνει αποσυμφορητικούς νόμους. Έχουμε μια πληγή που αιμορραγεί και δεν παρεμβαίνουμε και η πληγή είναι ο Ποινικός Κώδικας. Βασικά είναι η κακουργιοποίηση βασικά πλημμεληματικών συμπεριφορών και οι μεγάλες ποινές. Τώρα όλες οι διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι στο μικρό ή στο μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε δε ότι αυτή η λογική της αυστηροποίησης που διαπνέει τις αλλαγές εισάγεται, αν και το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2019 αποδέχεται ότι η Ελλάδα, σε όλα τα αδικήματα, είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο κ. Λάππας αν και προϊδέασε ότι υπάρχουν και άρθρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει και άλλα στα οποία θα προτείνει αλλαγές, υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές των άρθρων 187, 187Α και 187Β του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. άρθρα που αναφέρονται σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη). Επιφυλασσόμενος να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχεδίου νόμου, ο Σπύρος Λάππας υπογράμμισε ότι «οι τροποποιήσεις μπορεί να είναι ήπιες σε γενικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί πολλή συζήτηση σε ορισμένα άρθρα όπως οι τροποποιήσεις στο 187, αλλά και στο θέμα των βασανιστηρίων παρότι γίνεται με βάση Οδηγία, όπως και οι τροποποιήσεις για την διακεκριμένη κλοπή». Ανέφερε, επί παραδείγματι, πως όταν γίνεται διάρρηξη για μια γκοφρέτα ή για ένα ευρώ, από έναν διαρρήκτη, είναι ασήμαντο πλημμέλημα και μάλιστα αν ικανοποιηθεί πλήρως, δεν υπάρχει καν ποινική δίωξη. Αν γίνει από δύο διάρρηξη περιπτέρου μπορεί να είναι κακούργημα, αφού δεν προσδιορίζεται όριο και αξία του εννόμου αγαθού».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει η σωφρονιστική πολιτική να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.