Στο επίκεντρο Brexit και ο νόμος για την ψήφο των ομογενών
Αύριο Πέμπτη στις 11.00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου.
Συγκεκριμένα πρόκειται να συζητηθούν μεταξύ άλλων:
-Η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ' αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
-Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
-Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, που πήρε -όπως είναι γνωστό- νέα αναβολή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.
-Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Βουλή για την ψήφιση του νόμου περί διεθνούς προστασίας, που αφορά πρωτίστως στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός θα είναι στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Οργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία το κόμματος. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 4ης Ευρωαραβικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης οι Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξένους ηγέτες και συμμετέχει σε διεθνή fora για να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επικείμενη, από την 1η του χρόνου, ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία. Συζητήθηκαν επίσης διμερή ζητήματα όπως η σύνδεση των δύο χωρών μέσω Ηγουμενίτσας, καθώς και έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις.