Tην άμεση λήψη απόφασης τη Δευτέρα θα ζητήσει στις σημερινές του επαφές στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και "ήλθε η ώρα των εταίρων να ανταποκριθούν". Ο κ. Σαμαράς που έχει προγραμματισμένο ραντεβού το μεσημέρι με τον κ. Γιούνγκερ, αν και δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής προγραμματισμένο να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα θα θέσει ανοικτά σε όλα τα επίπεδα το θέμα της λήψης απόφασης "και λύσης σε μακροπρόθεσμη βάση". Ουσιαστικά, ο κ Σαμαράς θέλει μια βιώσιμη και σίγουρη λύση σαν αυτή που προτείνει η κ Λαγκάρντ αλλά δεν μπορεί να βγεί να το πεί ανοικτά καθώς γνωρίζει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες "δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη".
Παρά το γεγονός ότι, η Αθήνα θα ήθελε να έχει ξεμπερδέψει με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ από χθες – ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι γνώριζε ότι είναι πιθανόν να μην ληφθεί απόφαση και ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει του κυβερνητικούς εταίρους στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους- και έδειξε δημοσίως ότι ενοχλήθηκε, εμφανίζεται βέβαιη πως τη Δευτέρα θα επέλθει συμφωνία και εντός του Δεκεμβρίου θα έλθουν οι δυο από τις τρείς δόσεις. Κοντά 40 δισ. θα πέσουν στο ελληνικό οικονομικό σύστημα το Δεκέμβριο και η τρίτη δόση θα έλθει εντός του Ιανουαρίου. Θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου βέβαιο ότι όλοι οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν πολιτικά και με τα πιο θερμά λόγια την τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα και θα φωτογραφίσουν λύση τη Δευτέρα τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων αλλά ο κ Σαμαράς θα ζητήσει να περάσουν από τις πράξεις στα λόγια.
Πάντως αναγνωρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι και με πολιτικά κριτήρια θα πρέπει το ΔΝΤ να δεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς τα περιθώρια για λύση με οικονομοτεχνικούς όρους είναι ελάχιστα.
Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός εκτός από τον κ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα έχει επαφές πιθανότατα και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά ομολόγους του ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Μάχη και για τα κονδύλια
Κρίσιμη είναι για τα ελληνικά συμφέροντα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την επταετία 2014-2020.
Καθώς η τάση είναι να μειωθούν όλοι οι προϋπολογισμοί και η κατανομή των κονδυλίων μπορεί να γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2009 όπως προβλέπουν μέχρι τώρα οι αποφάσεις η Ελλάδα προβλέπεται να πάρει γύρω στα 9 δισ. Όμως στο πρωθυπουργικό επιτελείο λένε ότι έχουν αναγνωρίσει οι ευρωπαίοι την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων της χώρας και πως τελικά τα κονδύλια θα φθάσουν στα 12 δισ.