Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 τάσσεται πάντως κατά της επιστολικής ψήφου
«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.
«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων». Συνεχίζοντας είπε πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου, γιατί όπως ανέφερε, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».
«Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα». Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους, αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα 8 ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού, το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι. «Εάν δεν δώσεις την δυνατότητα της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών αποδήμων δεν αποδίδεις πολιτικά δικαιώματα στους απόδημους», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε: «Οι απόδημοι έχουν κουραστεί με την ελληνική πολιτεία που μονίμως τους εξυμνεί, τους ζητά συνεχώς βοήθεια, «αλλά μετά τους εγκαταλείπουμε και αυτό είναι άκρως εξευτελιστικό».
«Όπως μου είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και αυτό είναι πολύ καλό. Εμείς δεν πάμε με κόκκινες γραμμές αλλά με διάθεση συνεργασίας. Βλέπουμε την εξέλιξη σε δυο φάσεις Σε πρώτη φάση να περάσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση την ιδέα της ψήφου των αποδήμων να συμφωνήσουμε στο χρόνο που θα διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι γραμμένοι αλλά δεν θα τσακωθούμε για το συν ή πλην μερικά χρόνια και αυτό που ζητάμε από τον πρωθυπουργό είναι να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία στο θέμα αυτό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι το πρώτο στάδιο, και ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.