Πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η 15η άτυπη σύνοδος του «Arraiolos Group»
Μήνυμα για ενωμένη και ισχυρότερη Ευρώπη, απηύθυναν οι μη εκτελεστικοί πρόεδροι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην 15η άτυπη σύνοδο του «Arraiolos Group» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Χρειάζεται μια ενωμένη, ισχυρότερη Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα. «Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ, είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας, εκπροσωπούμε τους λαούς μας. [...] Για εκείνους δουλεύουμε και περιμένουν πολύ περισσότερα από εμάς».
Ο κ. ντε Σόουζα σημείωσε ότι το 2020 στις 8 και 9 Οκτωβρίου το Arraiolos Group επιστρέφει στο σπίτι του στην Πορτογαλία, καθώς από εκεί, από την πόλη Arraiolos είχε ξεκινήσει πριν 16 χρόνια.
«Είναι ανάγκη να προστατέψουμε τη θεμελιώση αρχή της αλληλεγγύης», επεσήμανε ο Ιρλανδός πρόεδρος, Μάικλ Ντ. Χίγκινς.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρειο Συρία, ο Ιρλανδός πρόεδρος επεσήμανε: "Ως Πρόεδρος της Ιρλανδίας, μοιράζομαι με τους συναδέλφους μου τη βαθιά ανησυχία για το τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία και τη μονομερή παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή. Αρνούμαι να δεχτώ κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής επιστροφής των προσφύγων και υπογραμμίζω με τον πιο έντονο τρόπο την άποψη ότι κάθε απόπειρα δημογραφικής αλλαγής είναι απαράδεκτη».
«Καλώ την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική διαπραγματευτική προσέγγιση, η οποία θα αποφεύγει την στρατιωτική παρέμβαση και την επακόλουθη ανθρωπιστική αγωνία και δυστυχία», πρόσθεσε.
«Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας στον άλλον», επεσήμανε η πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ.
«Πρέπει να μετασχηματιστούμε από μια κατάσταση που δυσκολευόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις σε ένα σύστημα με εγκαιρες αποφάσεις», σημείωσε με τη σειρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, υπογραμμίζοντας ότι το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη είναι η απομάκρυνση από τις αρχές της.
Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Ούγγρος Πρόεδρος, Γιάνος Άντερ, επεσήμανε ότι η «υφιστάμενη πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν προάγει την αλληλεγγύη [..] δεν επιτρέπει στους κατοίκους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να μείνουν στις εστίες τους».
Τέλος, ο πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς επεσήμανε ότι ίσως είναι η ώρα για την Ευρώπη να αναλογιστεί μια νέα ευρωπαϊκή σύμβαση, και ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του Arraiolos Group.