«Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική κλιμάκωση»
Την μεγάλη σημασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ) με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Μία Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας», όπως είπε, εξηγώντας ότι αυτή η τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας του '90 , είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μηνών.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα έχει αύριο με τον κ. Πομπέο, είπε ότι «θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων, συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου».
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι τούτο «είναι εξαιρετικό» καθώς είναι η τρίτη φορά που βλέπει τον κ. Πομπέο μέσα σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Υπουργού μετά από αρκετά χρόνια». Σημείωσε δε ότι «την τελευταία φορά ο κ. Κέρι είχε μείνει στην Αθήνα 2, 3 ώρες, ο κ. Πομπέο θα μείνει στην Αθήνα 3 μέρες».
Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό και εάν η χώρα μας είναι ικανοποιημένη από την στάση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Δένδιας την χαρακτήρισε ως «αμήχανη στάση» χωρίς όμως, όπως είπε, να τους απαλλάσσει αυτό. «Όφειλαν να κάνουν περισσότερα και να είναι περισσότερο έτοιμοι», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει όμως, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας σήμερα βλέποντας και τον κ. Ζεεχόφερ και τον αρμόδιο Επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, μετέφερε τα απολύτως σωστά μηνύματα, όπως κάνει συνεχώς». Επισήμανε δε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεταναστευτικό το έχει προμετωπίδα σε όλες τις επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες και, καθόσον γνωρίζω, θα το θέσει και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Συγχρόνως η χώρα εξελίσσει το σύστημα υποδοχής, αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πολύ αυξημένη πίεση, μην κρυβόμαστε, την οποία δέχονται τα σύνορά μας στο Αιγαίο».
Απαντώντας σχετικά με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων υπό το βάρος μάλιστα της νέας αποστολής, ενός πλοίου για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η δική μας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους. Και χάνοντας την ψυχραιμία τους να χάσουν το δίκιο τους.
Υπό το πρίσμα αυτό υπογράμμισε ότι «εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική κλιμάκωση με τον τρόπο που η Τουρκία το επιδιώκει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθει η Ανατολική Μεσόγειος στην εποχή των κανονιοφόρων, του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα». Όπλο μας, όπως είπε, θα είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας και θα οδηγήσουμε την Τουρκία σε αδιέξοδο με τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει.
Παράλληλα επισήμανε ότι αυτή η κατάσταση «δεν μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία κάπου» εξηγώντας ότι μιλώντας και με τον Τούρκο ομόλογό του, του εξήγησε ξεκάθαρα ότι πέρα από την δική του θέση ως Έλληνα Υπουργού και πέρα από τα συμφέροντα του ελληνισμού, αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία είναι λάθος για την Τουρκία: Αυτοαπομονώνεται, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και της περιοχής και σε ταραξία της περιοχής.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «στην εξέλιξη των πραγμάτων τελικά η Τουρκία θα ανασχέσει πορεία και θα υποχρεωθεί να ενταχθεί αργά ή γρήγορα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με το να έχει ακριβά ερευνητικά πλοία, τα οποία κόβουν βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθούν να δημιουργήσουν έθιμο, ή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πολύ λίγα κερδίζει. Χάνει πολλά, κερδίζει ελάχιστα», κατέληξε ο κ Δένδιας.