Συνεχίζει τις επαφές του ο Αντώνης Σαμαράς εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στη Λευκωσία, το οποίο αναμένεται να εκπέμψει ένα μήνυμα στήριξης προς της Ελλάδα.
Σε λίγη ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Αθήνα αναμένει από τον κ. Μοσκοβισί να επαναλάβει την θέση που εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, πως η θέση της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» αναγνωρίζει την ανάγκη να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο και τονίζει χαρακτηριστικά: «η ανταπόκριση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει, αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό είναι δυνατόν μόνο εφ' όσον η Ελλάδα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι όχι μόνο διαθέτει την πολιτική βούληση, αλλά και ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται και εφαρμόζονται. Αυτό θα οικοδομήσει την αξιοπιστία της, γεγονός που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη». Αναφέρει ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά, στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους ηγέτες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών χωρών και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στο Παρίσι, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και υπογραμμίζει:
«Για μας δεν υπάρχει θέμα ότι η Ελλάδα ανήκει εξ ολοκλήρου στη νομισματική ένωση και ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει τη θέση ανάμεσά μας». Ο κ. Μοσκοβισί εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη του Παρισιού στις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αγοράς στη δευτερογενή αγορά ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπογραμμίζει την αναφορά του Ντράγκι ότι «η ολοκλήρωση της ευρωζώνης αποτελεί μέρος της αποστολής της ΕΚΤ» και επισημαίνει ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από βραχυπρόθεσμα οράματα και να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους».