Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής με 155 θετικές ψήφους σε σύνολο 290 βουλευτών, ο προϋπολογισμός του 2015, στη σκιά του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες αλλά και της προεδρικής εκλογής. Αρνητική ψήφο έδωσαν 134 βουλευτές, ενώ ένας δήλωσε "παρών".
Ανάμεσα σ' εκείνους που υπερψήφισαν εκτός από το σύνολο των παρόντων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου, ενώ υπέρ του "όχι" τάχθηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ΔΗΜΑΡ, Χρυσής Αυγής, ΚΚΕ και Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, εκτός του Γρηγόρη Ψαριανού που δήλωσε "παρών".
Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας, η επιστολική ψήφος του οποίου δεν προσμετρήθηκε, αφού για να συμβεί αυτό η απουσία πρέπει να οφείλεται σε εργασία της Βουλής. Απουσίαζαν επίσης η ανεξάρτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο επίσης προφυλακισμένος ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από τη Χρυσή Αυγή, Στάθης Μπούκουρας.
Πώς τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Κατά την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2015 ως "προϋπολογισμό της αλλαγής σελίδας". "Το κυριότερο όμως είναι ότι ο προϋπολογισμός αυτός έχει αξία γιατί απηχεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά από πέντε θυελλώδη χρόνια τιτάνιας προσπάθειας από τον ελληνικό λαό. Αυτός ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "φωτογραφία του μνημονίου" και μίλησε για "προγράμματα βαρβαρότητας που δεν θα γινόταν δεκτά σε καμία πολιτισμένη δημοκρατία, σε καμία χώρα της Ευρώπης". "Άραγε θα αισθανθείτε κάποτε την ανάγκη να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι πήγε στραβά και το χρέος αντί εκτινάχθηκε;", διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπλίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφάρμοσε προγράμματα τα οποία "δεν δεν έγιναν δεκτά από τον ελληνικό λαό". Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε "αν δεν πάρετε 180 στον προϋπολογισμό, αύριο να ορίσουμε από κοινού χρόνο εκλογών".
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας ευθεία και δριμύτατη επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα. "Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία της γνώμης. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τη Βουλή και τους βουλευτές της. Τέτοια προσβολή της Βουλής και των βουλευτών της δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια κ. Τσίπρα" είπε και πρόσθεσε πως οι βουλευτές "δεν πρόκειται να δεχτούν να εκβιάζεται η συνείδηση του".
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως "ο κόσμος δεν θέλει εκλογές", προσθέτοντας αναφορικά με τον πρϋπολογισμό ότι είναι "ο πρώτος ισοσκελισμένος ύστερα από πολλές δεκαετίες". "Μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος λήγει. Η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει", πρόσθεσε. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι "υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά δεν θα της περάσει". Σχετικά με τους οικονομικούς στόχους τόσο του 2014 όσο και του 2013, ο κ. Σαμαράς είπε πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η τρόικα εκτιμούσαν πως "δεν θα βγουν". Όμως "σας διαψεύσαμε" είπε ο πρωθυπουργός ενώ παραδέχτηκε πως "η τρόικα παραδέχτηκε το λάθος της".
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τίπσρας ανέφερε ότι αυτό "αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος". "Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στην λαϊκή ετυμηγορία τόσο το καλύτερο για τον τόπο", πρόθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.