Η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ
Για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μίλησε ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας απάντησε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μία εποικοδομητική, αλλά ταυτόχρονα μαχητική και σύγχρονη αντιπολίτευση. Απαντώντας στο ερώτημα, αν θα συμμετάσχει ως αντιπολίτευση σε εκδηλώσεις αντίδρασης όπως πριν το 2015 στις Σκουριές της Χαλκιδικής, τόνισε ότι πλέον το κόμμα του έχει μακρά εμπειρία στον τόπο και κυβερνητική, κατά συνέπεια θα ασκήσει -επανέλαβε- μία εποικοδομητική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα μαχητική, όπου χρειάζεται.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της καταστροφολογίας, που ακολούθησε η ΝΔ, διαδίδοντας συνεχώς ψέμματα και κυρίως για την οικονομία, με μοναδική στόχευση να έρθει στην κυβέρνηση. «Θα ακούσετε μια τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, γιατί η Δημοκρατία δεν είναι κάθε 4 χρόνια» είπε για να συμπληρώσει «αλλά η κοινωνία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πάντα».
Σε ερώτηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι η ανάδοχος εταιρεία είχε χαρακτηριστεί ως ο «εθνικός εργολάβος» με άλλη ιδιοκτησία από τη σημερινή. Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση του δεν χάρισε χρέη στην εν λόγο εταιρεία, με αποτέλεσμα την αλλαγή της ιδιοκτησίας της. Πρόσθεσε ότι «συνεργαστήκαμε ωστόσο άψογα με την εν λόγο εταιρεία και "τρέξαμε" το έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης από το 30% στο 70% σήμερα, συμπληρώνοντας ότι η «η νέα εταιρεία που ανέλαβε το έργο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, άρχισε να καθυστερεί το έργο»
«Αυτός ο νέος εργολάβος... διεκδίκησε λίγο μετά τις εθνικές εκλογές την αύξηση των τιμών των διοδίων στην Αττική οδό» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Μετρό οφείλεται στην περίεργη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία». Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης» και συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή για να ανατραπεί η απόφαση αυτή».
Ερωτηθείς για την ΔΕΗ και τα ενεργειακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι «η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει προσανατολιστεί εδώ και χρόνια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη. Πρόσθεσε δε, ότι «το ότι δεν καταφέραμε να στραφούμε ως κυβέρνηση, σε μια πιο πράσινη πολιτική, ήταν ένα από τα λάθη μας». «Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι επείγον και θα απασχολήσει και την Ελλάδα» είπε και συμπλήρωσε ότι «όπως και το ζήτημα της μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας».
Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη είπε, ότι «σε ό, τι αφορά τις εξορύξεις πετρελαίου εμείς προσανατολιζόμαστε στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων». Τόνισε δε, ότι «άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του».
Η υπόθεση Novartis διεθνές σκάνδαλο με ελληνικές προεκτάσεις
Για την υπόθεση της Novartis, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο. Η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για τη τιμή των φαρμάκων σε μια σειρά σημαντικές χώρες, ενώ υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και συγκεκριμένες αναφορές σε έγγραφα του FBI για διασυνδέσεις της με κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ».
«Θα πρέπει να θυμόμαστε, τι έγινε τότε με τη Novartis» τόνισε και πρόσθεσε ότι «για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει προανακριτική επιτροπή, εξεταστική επιτροπή, ειδικό δικαστήριο, ό,τι του ταιριάζει. Για να μάθει ο ελληνικός λαός, ξανά, ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Για πρόωρες εκλογές: Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη
Σε ερώτηση για πιθανότητα πρόωρων εκλογών και ποια θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως πρωθυπουργός τόνισε, ότι : «Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη» και συμπλήρωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα, ούτε τέτοιες προθέσεις» είπε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το κόμμα του θα ασκήσει μια έντιμη και μαχητική αντιπολίτευση και συμπλήρωσε ότι «η ίδια η ζωή και η κυβέρνηση που έχει την πρωτοκαθεδρία, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ολοκλήρωση ή μη της τετραετίας».
Η ΝΔ επιδιώκει την επιδότηση φίλων και κολλητών
Ερωτηθείς σχετικά με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το μοντέλο της παρασιτικής κερδοφορίας συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και ομίλων και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία στην κρίση». Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, είπε ότι «περνά μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, έχει μια σειρά από φωτογραφικές διατάξεις για επιδοτήσεις κλάδων της οικονομίας, που δεν προσθέτουν αξία στην παραγωγική δραστηριότητα».
«Η ΝΔ επιδιώκει την επιδότηση φίλων και κολλητών» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε, ότι «δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα του υπουργού Ανάπτυξης, να εκδίδει περιβαλλοντικές άδειες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης
Ααφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δνε μπορεί να είναι κομματάρχης». «Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή. Είναι ένα θέμα κατά πόσο έχει βάση συνταγματικά αυτό» ανέφερε και προσέθεσε: «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα».
Είπε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι' αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε. «Το 2015 θα μπορούσα να βάλω ένα οποιοδήποτε στέλεχος από την Αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία να πω οκτώ μήνες θα έχετε κυβέρνηση μετά θα έχουμε εκλογές. Δε το έκανα» είπε.
Ναι σε φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, αλλά δε τις βλέπω
«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ΄ το Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η προσπάθειά μας αυτή, θεωρώ, ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0,1% του προϋπολογισμού, που είχαμε υπολογίσει [...] Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη, το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», είπε και συμπλήρωσε ότι «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη». Σημείωσε δε, ότι «βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δε τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».
Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον στο Ελληνικό
Ερωτηθείς για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018, ενώ η χώρα ήταν σε φάση αποεπένδυσης, και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο «παραλάβαμε απλά μία σύμβαση» και υπενθύμισε ότι από το 2001 μέχρι το 2014 «έρχονταν και φεύγανε σχέδια επί χάρτου». Όπως είπε, για το έργο αυτό, «διαπραγματευτήκαμε, αλλάξαμε τη σύμβαση, τη φέραμε προς κύρωση στη Βουλή», σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν πολύ προσεκτική ώστε να είναι σύμμαχος το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Φέραμε μία υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης» είπε και τόνισε ότι σε όλη τη διαδικασία η τότε κυβέρνηση εργάστηκε για το δημόσιο συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα των επενδυτών. «Δεν βάλαμε εμείς αρμόδιο υπουργό, στέλεχος της επιχείρησή του (σσ επενδυτή) να διαπραγματεύεται», σημείωσε. «Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κανόνες και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου» τόνισε.
Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς
«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς».
Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για τη Νομική Πάτρας, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «είναι ακατανόητη απόφαση της νέας κυβέρνησης και δεν ξέρω αν αυτό είναι με κριτήριο την Πάτρα, μια τιμωρία στο λαό της Αχαΐας που δεν ψήφισε τον κ. Μητσοτάκη». «Πιστεύω ότι είναι μια εμμονή ιδεολογικού χαρακτήρα» προσέθεσε.
Αναφερόμενος στο έργο Πάτρα- Πύργος σημείωσε «ελπίζω να μη γίνει και αυτό σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέκδοτο».
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, όμως είναι ένα φαινόμενο πολιτικό, ένα κόμμα του 4% βρέθηκε στο 36%,» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας , ερωτηθεί σχετικά και προσέθεσε: «Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης, που βρεθήκαμε από το 4% στο 36%. Μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια, να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».
Σημείωσε ότι το κόμμα θα αναλογιστεί, τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, να δώσει απαντήσεις. Και επισήμανε: «Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα».
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως τόνισε «θα μείνει στην ιστορία», είπε ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόνισε ότι με τη συμφωνία λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική, μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Μιλώντας για το πολιτικό κόστος, είπε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον. «Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της» ανέφερε και κατέληξε ότι «το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους».
Καλά ξεμπερδέματα στον κ. Μητσοτάκη με τα εσωκομματικά της ΝΔ
«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Novartis ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και σημείωσε ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης. « Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε, ότι «αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».
Δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησής μας
Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα αυτά. Ανέφερε ότι η αίσθησή του είναι ότι ο κ. Μητσοτάκη, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν.
«Θα κριθούμε όλοι» είπε και προσέθεσε ότι οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο. Τόνισε μάλιστα ότι τότε η οργή του πολίτη θα είναι πολλαπλάσια.
Είναι προτιμότερο να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις, παρά να δημιουργείς τεράστιες προσδοκίες, σημείωσε. Μιλώντας δε για το τι έκανε ο ίδιος το 2015, είπε: «Εμείς υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο μέχρι τέλους. Και αυτό δεν ήταν ψέμα. Ήταν μία υπόσχεση που τηρήσαμε μέχρι τέλους».
Η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ
«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος.
«Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. «Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες [...] (Για έναν ΣΥΡΙΖΑ) που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική» τόνισε.
Τα οικονομικά των πολιτικών πρέπει να είναι διαφανή
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόθεν έσχες των πολιτικών, με αφορμή την αγορά κατοικίας στο Παρίσι από την σύζυγο του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι όλα διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Προσέθεσε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, τον οποίο αφορά το ερώτημα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων, θα κληθεί να το απαντήσει.
Ξαναγυρνάμε στην «κανονικότητα» στο χώρο των ΜΜΕ
«Αν θέλει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με πολιτικό κόστος, με αυτό που εσείς ονομάσατε μιντιακό κατεστημένο, αν θέλει να το διαπιστώσει αυτό, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ. «Το αν υπάρχει πλουραλισμός, το αν ακούγονται όλες οι απόψεις, το αν τα μέσα κρατάνε τα προσχήματα αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε.
«Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής [...] Καταφέραμε κάτι σημαντικό, εφαρμόστηκε το Σύνταγμα πληρώνονται τα μέσα ενημέρωσης για τις άδειες, πληρώσανε φόρο διαφήμισης» είπε. Και εκτίμησε: «Ξαναγυρνάμε στην... κανονικότητα, (δηλαδή) αυτοί οι οποίοι χορηγήσανε επικοινωνία στην προεκλογική περίοδο, στην προηγούμενη περίοδο, να ανταμειφθούν για αυτό"
Επίσης ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ούτε ο Τσίπρας θα ήταν ο Τσίπρας χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ούτε το αντίστροφο. «Είναι μια πορεία αλληλεπίδρασης που δεν μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει».
Ο κ. Καμμένος δεν συγκαταλέγεται στις προοδευτικές δυνάμεις
Από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική γεωγραφία: δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου η επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» για τον Πάνο Καμμένο και τόνισε: «Το ιστορικό πεπραγμένο είναι ότι πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. [...] Αυτή η συμφωνία δε θα υπήρχε αν δε υπήρχε η πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης [...] παρά το πολιτικό κόστος».
Επιχειρήσεις φιάσκο στα Εξάρχεια
Για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η ΝΔ ανέδειξε ως μείζον το θέμα των Εξαρχείων προεκλογικά. Είπαν ότι σε μία εβδομάδα «θα έχουν καθαρίσει», ενώ «το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που καταλήγουν πολλές φορές και σε εικόνες φιάσκο, ντροπής θα έλεγα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μάνα με το παιδάκι της, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, που έχουν κάνει την περιοχή καταφύγιο.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνηση του, μίλησε για τρείς επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε γιατί χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συμμετοχή των πολιτών. Προσέθεσε επίσης ότι η εύκολη επικοινωνιακή στάση που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα την φέρει μπροστά σε αδιέξοδα, ενώ την κατηγόρησε ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτές διαδικασίες χωρίς ομερτά
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτές διαδικασίες» και «δεν υπάρχει και αυτή η ιδιότυπη ομερτά που υπάρχει σε άλλα κόμματα» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας ότι σε άλλα κόμματα όταν κάποιος χάνει οι μέχρι πρότινος σύντροφοι τον εγκαταλείπουν.
Επισήμανε ότι στην πορεία προς την ανασυγκρότηση και το συνέδριο όλα τα ζητήματα, και για τον πρόεδρο και για τον γενικό γραμματέα, όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και θα συζητηθούν ανοιχτά. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι το συνέδριο θα υπάρχει «ένα κόμμα πιο μαζικό».
Απαξιώνουν την ΔΕΗ για να την πουλήσουν
«Στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να μπορέσεις να την πουλήσεις», είπε ο κ. Τσίπρα σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη ΔΕΗ. Κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι προσπαθεί να κερδίσει κοινωνική συναίνεση, «αλλά δεν μπορεί να την βρει από την πλειοψηφία της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι το ίδιο έκανε και με την Ολυμπιακή και το μόνο που κατάφερε είναι «να μεταφερθούμε από το μονοπώλιο του Δημοσίου, στο μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα».
Είπε ακόμα, ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική της διοίκησης κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά. Όπως σημείωσε, τότε υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού της επιχείρησης και τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, με αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 60%, ενώ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μείωση κατά 12% και κοινωνική πολιτική και ο δανεισμό μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και σχέδιο για νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών της. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει μεθοδικά, μέσω της απαξίωσης, την πώληση σε ιδιώτες, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν αξία και χαρακτήρισε άδικη την αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι αυτοί που θα υποστούν τις αυξήσεις ανήκουν στη μεσαία τάξη.
Κάναμε ουσιαστικά βήματα στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους
«Δε συμμερίζομαι την άποψη, οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε βήματα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού Εκκλησίας-Κράτους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Δεν έγινε σε διαδικασία μετωπικής σύγκρουσης και δε μετανιώνω γι αυτό». «Δεν κάναμε δειλά βήματα, αλλά ουσιαστικά [...] Μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό και θα το συζητήσουμε», προσέθεσε.
Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η προηγούμενη κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία που ήταν ένα βήμα μπροστά για τη χώρα, άνοιγε το δρόμο για ένα πια διακριτό ρόλο, ενίσχυε οικονομικά την Εκκλησία, άφηνε την Εκκλησία να μην εμπλέκεται στα του κράτους και το αντίστροφο. Ανέφερε ότι την επόμενη μέρα όλοι έμειναν έκπληκτοι, η ΝΔ μέσω του γραφείο Τύπου της είπε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη, «και τη μεθεπόμενη οι ακραίες δυνάμεις το τράβηξαν στα άκρα, όπως έκαναν και στο Μακεδονικό».
«Υποδαυλίσανε τη συμφωνία» είπε και προσέθεσε: «Η αναγκαιότητα να υπάρξει εξορθολογισμός Κράτους-Εκκλησίας παραμένει, είναι στον πυρήνα ενός προοδευτικού προτάγματος. [...] Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας λέει ότι είναι προοδευτικός και να ακολουθεί την πολιτική της κ. Κεραμέως».
Θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να πει ότι παρέλαβε χάος
Υπάρχουν θετικά σημεία στην πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Για παράδειγμα έχει διακηρύξει και θα τιμήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κινηθεί στην ίδια πάνω κάτω γραμμή στην εξωτερική πολιτική». «Όπως επίσης το ότι δεν τόλμησε ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι παρέλαβε χάος» επισήμανε.
Και σημείωσε: «Όταν λέω ότι θα είμαστε εποικοδομητικοί εννοώ ότι δε θα κάνουμε το άσπρο μαύρο, να πούμε ότι η οικονομία δεν πάει καλά, ενώ πάει, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει έντονη αντιπολίτευση στα σημεία που διαπιστώνεται βάναυση κακοποίηση των κεκτημένων και της ισονομίας.
Προσπάθεια εκφοβισμού δικαστικών από τον κ. Σαμαρά
«Ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού. «Δε μπορεί να ειναι αλα καρτ σκευωρία, όταν για καποιους ασκείται ποινική δίωξη, αλλά η δικαστική ηγεσία να είναι άξια συγχαρητηρίων όταν βάζει τις υποθέσεις στο αρχείο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, ότι θέλει να είναι αισιόδοξος, ότι η χώρα «έχει τους θεσμούς εκείνους για να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή και να μάθει ο λαός την αλήθεια».
Το βιβλίο του Βαρουφάκη έχει μόνο 1/3 πραγματικά γεγονότα
«Την ταινία του κυρίου Γαβρά βεβαίως και θα την δω», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «έχω την αίσθηση, ότι θα είναι μια καλή ταινία, όπως οι περισσότερες του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη, του κυρίου Γαβρά». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε όμως ότι η ταινία, όπως και το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στο οποίο βασίζεται, «θα αναφέρεται στα ιστορικά γεγονοτα με μια εγωκεντρική βάση».
Το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, όπως είπε, είναι 1/3 πραγματικά γεγονότα, 1/3 διαστρεβλωμένα γεγονότα και 1/3 μυθοπλασία. «Η ταινία θα κριθεί από το κεντρικό μήνυμα που θέλει να βγάλει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας που είπε, όπως του εξήγησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αναφέρεται στη σύγκρουση μιας μικρής χώρας να βρει το δίκιο της απέναντι στο ισχυρό παγκόσμιο κατεστημένο.
Τέλος, σχολιάζοντας σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη, ότι μετάνιωσε για την παρουσία του στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Δεν ήξερα, ότι οι υπουργοί αίρουν την ευθύνη τους στον πρωθυπουργό», προσθέτοντας πως θα το λάβει σοβαρά υπ' όψιν του για το μέλλον.