Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο France 24 για το σχέδιό του για την ελληνική οικονομία
Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του επίσκεψη, μετά την Κύπρο, σε ξένη πρωτεύουσα, κάτι που επισήμανε και ο κ. Μακρόν στις δικές του δηλώσεις.
Αναφερόμενος στους στόχους των επισκέψεών του, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατοτητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, απηύθυνε πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσδοκά τη γαλλική στήριξη σε ένα «αναπυξιακό σοκ» στη χώρα μας και στην κατανόηση για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
Στην ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «όταν βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Η έμφαση στην ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα είναι κάτι που όλοι συμμεριζόμαστε απόλυτα».
Καθώς στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου - το επισήμανε άλλωστε στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Μακρόν-, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».
Γενικότερα, ο πρωθυπουργός δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και γι' αυτό ξεκινά από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% για τα κέρδη του 2019 και στο 20% την επόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό επιμένει στα όσα είχε δηλώσει προεκλογικά για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (που αποτελεί απαράγραπτη δέσμευσή του), ότι το θέμα θα τεθεί σε συνάρτηση με την αξιοπιστία της χώρας για το 2021 και ότι προέχει η εκτέλεση του τρέχοντος προυπολογισμού και η τήρηση της δέσμευσης για το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.
Σύμφωνα πάντα τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων και συμμαχιών σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή, των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, ώστε να δώσουν ώθηση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Τέλος έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο μουσείο του Λούβρου. Το θέμα εξετάζουν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για να προωθήσουν την υλοποίησή του, ωστόσο η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοια θέματα.
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μειωθούν με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιό του για την ελληνική οικονομία, τις διμερείς σχέσεις και τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα συζήτησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Όπως είπε, συζήτησαν το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% και συμπλήρωσε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αφού «..αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά στην ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα». Για τις ανισότητες υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι σε κατάσταση φτώχειας, που δεν έχουν εργασία. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πολιτική για την εξάλειψη των ανισοτήτων είναι η πολιτική που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Χάσαμε 400.000 Έλληνες, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης.. Κατά συνέπεια, πως θα επιστρέψουν, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη;».
Συμφώνησε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα λέγοντας «όταν μιλάμε για μια Ευρώπη που προστατεύει, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το περιβάλλον και τη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη. Είδαμε μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά, ζητήσαμε τη βοήθεια του μηχανισμού, λάβαμε τρία (πυροσβεστικά) αεροπλάνα, και αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό και το συζήτησα με τον Πρόεδρο Macron είναι ότι αυτός ο μηχανισμός RescEU πρέπει να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός με περισσότερα αεροπλάνα, που θα είναι στη διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προβλήματα πυρκαγιών». Είπε ότι και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα οφείλονται στην κλιματική υπερθέρμανση σημειώνοντας «δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι ένα πρόβλημα για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι επίσης ένα πρόβλημα για τη Γαλλία και μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να προσθέσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Ο Επίτροπος της Κύπρου, κ. Στυλιανίδης, που έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα RescEU έκανε μια εξαιρετική δουλειά. Τώρα είναι αποστολή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει μόνιμη αυτή τη δομή».
Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε την «καλή προσωπική σχέση» του με τον κ. Μακρόν είπε πως παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες «όσον αφορά το Ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο Πρόεδρος Macron». Σημείωσε πως υπάρχουν ταυτίσεις καθώς είναι στην ίδια γενιά αλλά και «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό». Είπε πως «στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ-πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε μια περίοδο δέκα ετών, που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα.. Και το πετύχαμε χωρίς να αντιγράψουμε τη ρητορική των λαϊκιστών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο πάνω στην ελληνική οικονομία».